2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Bűncselekmények Áldozatainak Napja

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, s ez a nap azóta - az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára - a kontinens számos országában az áldozatok napja.
2008. február 20. szerda 11:33 - Hírextra

Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993 óta hívják fel e napon a figyelmet: az áldozattá vált ember lelki, jogi, anyagi segítségre szorul. A Fehér Gyűrű a személyi gondoskodás és az emberi vigasz mellett díjtalan jogsegélyszolgálatot lát el, s anyagi támogatást tud nyújtani szükség esetén, az áldozatsegítés alapvetően azonban állami feladat. Európai uniós ajánlásra jött létre az Igazságügyi Hivatal kárenyhítési osztályának áldozatsegítő szolgálata, amelynek minden megyeszékhelyen működik kirendeltsége.

Míg az áldozatvédelem megelőző jellegű tevékenység, addig az áldozatsegítés az áldozattá vált személyek részére az állam által utólagosan nyújtott szolgáltatásokat és kárenyhítést foglalja magába. Az áldozatsegítő szolgálat országos hálózata komplex segítséget nyújt a bajba került embereknek és hozzátartozóiknak: teljes körű tájékoztatást kaphatnak jogi lehetőségeikről, jogászi támogatást vehetnek igénybe, segítik érdekérvényesítésüket, s van mód arra is, hogy azonnali anyagi segélyt kapjanak, ha a bűncselekmény miatt pénzügyi nehézségük támad.

Az Országgyűlés 2005-ben alkotta meg a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt. Az áldozatsegítő politika azt juttatja kifejezésre, hogy az állam a méltányosság és a társadalmi szolidaritás alapján segítséget kíván nyújtani azoknak, akiket a bűncselekményekkel szemben megvédeni nem tudott. A 2006. január 1-jén hatályba lépett törvény lényege, hogy minden bűncselekmény áldozatának jár az ingyenes tájékoztatás arról, miként tudja érvényesíteni fizikai, társadalmi, anyagi kárainak enyhítését.

A statisztikák szerint évente átlagosan 220 ezer ember válik bűncselekmény sértettjévé, közvetlen környezetükben további csaknem félmillió ember szenved érzelmi megrázkódtatást és gyakran anyagi veszteséget is, közülük kerülnek ki azok, akik az állami áldozatsegítés keretében felkínált támogatásokat igénybe vehetik. 2007-ben Budapesten tízezer lakosra 626 közvádas bűncselekmény jutott, másfélszer több, mint országosan.

Az ismertté vált bűncselekmények száma 8,8 százalékkal 99.351-re csökkent, ez az elmúlt tíz év legalacsonyabb adata a fővárosban. A bűncselekményekkel okozott kár egy év alatt 63 milliárd forintról 90 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a kármegtérülés mértéke 2,4 milliárd forintról 18 milliárd forintra emelkedett. Az Európai Unióban Magyarország a kimondottan alacsony bűnözési rátájú országok közé tartozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását