2024. április 19. - Emma

Csökkent a megbetegedések száma

Országosan, az előző hét adataihoz viszonyítva 17 százalékkal csökkent az influenza megbetegedések száma, de a járvány még tart - mondta a az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
2008. február 6. szerda 15:40 - Hírextra

Csohán Ágnes közölte: az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága csökkent a járvány ötödik hetében, január 28. és február 3. között az országban közel 45 ezer beteg fordult orvoshoz.

Hozzátette: Fejér, Vas, Pest, Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében többen fordultak orvoshoz, mint az előző héten, de a többi megyében csökkent a megbetegedések száma, így országosan nézve közepesnek minősíthető az influenza aktivitása.

A főorvos elmondta azt is, hogy a betegek kétötöde (39 százaléka) gyermek, 37 százalékuk pedig fiatal felnőtt. Az idősek közül jóval kevesebben betegedtek meg, mint az előző években, ez részben a védőoltásoknak köszönhető, ugyanis 40 százalékuk időben megkapta az ellenanyagot.

Az ÁNTSZ nem kapott jelzést arról, hogy kórházakban, idősek otthonában járvány tört volna ki, de több iskola, óvoda és bölcsőde jelentett influenzaszerű megbetegedéseket.

Szolnoki István, az Országos Tisztiorvos Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese azt mondta, Európában 18 országban volt magas az influenzaszerű megbetegedések száma, a legtöbb beteg Svájcban, Bulgáriában és Magyarországon volt.

Több megyei kórházban jelenleg is látogatási tilalom van érvényben, de négy kórház már feloldotta a tilalmat.

Az ÁNTSZ központilag nem rendelt el látogatási tilalmat, a regionális ÁNTSZ és a kórházak saját hatáskörben dönthetnek korlátozásokról. A legtöbb egészségügyi intézményben a szülészeten, az intenzív- és a gyermekosztályokon van korlátozás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fővárosban az influenzajárvány a betegség megjelenésének harmadik hetében tetőzött, és várhatóan országos szinten 2-3 héten belül a megbetegedések száma az előző években megszokott arányokhoz viszonyul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását