2024. április 26. - Ervin

Mindenkit elért a járvány

Valamennyi magyarországi régiót elérte mostanra az influenzajárvány, a megbetegedések száma a legerőteljesebben az Észak-magyarországi régióban emelkedett - közölte Melles Márta, az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa a szerdán Budap
2008. január 30. szerda 15:00 - Hírextra

Elmondta: az elmúlt héten a figyelőszolgálatban részt vevő orvosoktól beérkező jelentések szerint az országban 54 ezren fordultak panaszaikkal orvoshoz. Eddig összesen 160 ezren jeleztek influenzás panaszokat, míg tavaly az egész járvány alatt összesen 100 ezer volt az orvoshoz fordulók aránya. Ezzel megdőlt az egy hét és az egész járvány alatt orvosukat ilyen panaszokkal felkeresők száma is.
Az Észak-magyarországi régióban az előző heti érték másfélszeresét regisztrálták, a Dél-dunántúli és Észak-alföldi régiókban közel 30 százalékkal, a Dél-alföldi régióban 10 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága. A Közép-magyarországi, a Közép- és Nyugat-dunántúli régiókban pedig nem változott. Az országos átlagnál magasabb a megbetegedések aránya Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Komárom, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Békés megyékben.

A betegek közel fele, 44,5 százaléka gyermek, 34,2 százaléka 15-34 év közötti fiatal felnőtt, 18 százalékuk 35-39 éves, 3,3 százalék pedig a 60 éven felüliek korcsoportjában tartozik. A szakember összességében közepes méretű influenzajárványra számít.

Szolnoki Tibor járványügyi főosztályvezető-helyettes közölte: az idén a fiatal felnőttek körében magasabb a megbetegedések aránya.

Rendkívüli intézkedésekre nem volt eddig szükség, s az oltóanyag-ellátással sincsenek problémák. A központi készletben még 30 ezer oltóanyag van, és legalább ennyi van még a háziorvosoknál is. Ha a háziorvos kéri, tudnak neki oltóanyagot juttatni - mondta a főosztályvezető-helyettes.

A mostani járvány során elsősorban az influenza A-vírusa fertőz, amely ellen az oltóanyag hatékony védelmet nyújt. - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását