2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bucsú a szuritól

Sokakat elriaszt az influenzaelleni védőoltással járó kellemetlen tűszúrás, ezen segíthet egy újfajta, cseppekben nyelv alá adagolható vakcina, amelyet dél-koreai kutatók fejlesztettek ki. Eddig számos próbálkozás történt arra, hogy kikísérletezzék az i
2008. január 31. csütörtök 19:54 - Hírextra
A szájon át szedhető szerektől az inhalációig többféle módszert dolgoztak ki a tudósok, ám mindegyiknek volt valamilyen hátulütője.

A szöuli Nemzetközi Oltóanyag-kutató Intézet munkatársai olyan cseppeket fejlesztettek ki, amelyeknek kétszeri nyelv alatti alkalmazása az egereknél működött: a szer olyannyira megerősítette az állatok immunrendszerét, hogy az képes volt kivédeni az influenza-kórokozójának egyébként halálos dózisát.

A dél-koreai kutatók a továbbiakban e "védőoltás" humán alkalmazásával kívánnak foglalkozni kiderítendő, hogy a vakcina nyelvalatti alkalmazása embereknél is képes-e kiváltani az erős immunválaszt.

Az újfajta vakcina a nyelv alá cseppentve közvetlenül érintkezik a nyálkahártyával. A kutatók magyarázata szerint a szer egyrészt azonnali reakciót vált ki a nyálkahártyában, másrészt az immunrendszer részéről.

"Ezek a kísérletek alapul szolgálhatnak az alternatív, +tűmentes+ vakcina humán tesztelésére" - mondta Cecil Czerkinsky, az intézet tudományos laboratóriumának igazgatóhelyettese, aki szerint az újfajta oltóanyag a kényelmes alkalmazás mellett egyéb előnyökkel is bír.

Mint rámutatott, a nyelvalatti alkalmazás a jelek szerint az immunitást a szervek szélesebb skálájára terjeszti ki, mint a hagyományos vakcináció, amikor az oltóanyagot injekcióval, vagy szájon át az emésztőrendszeren keresztül juttatják be a szervezetbe.

"Amennyiben ezek az eredmények humán kísérletekben is megismételhetők, ez megnyitja az utat az oltóanyagok új nemzedékének kifejlesztése előtt. Olyan vakcinákról van szó, amelyek tömegesen alkalmazhatók lesznek légúti fertőzések, köztük a madárinfluenza emberre veszélyes törzse ellen" - jelentette ki Cecil Czerkinsky.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását