2024. április 29. - Péter

Hegyi Gyula kalapot cserélt

Hegyi Gyula az MSZP Európa Parlamenti képviselője. Politikai karrierjét a Demokratikus Chartában kezdte, végül szocialista színekben lett európai képviselő. Verespatakról, a civilekkel vívott vitájáról és az egészségügyi reformról vallott alternatív nézet
2008. január 23. szerda 12:03 - Tálos Lőrinc

Említette a Greenpeace-t. Együttműködik a civilekkel?

CSILLAG GÁBOR:
Civilek és profik
A magyar politikában már a késő Kádár-kor óta uralkodó technokrata alapállást tükrözve az MSZP európai parlamenti képviselője kioktatja a "civileket", hogy nem kellene belekotyogniuk a pártpolitikába. Tőlünk nyugatra az "NGO-k nem indulnak választásokon, nem tekintik céljuknak a politikai rendszer átalakítását, hanem annak keretei között szervezik a társadalmi akciókat..." Cipőt a cipőboltból! A politikát csak a hivatásos politikusok csinálhatják, más maximum "tanácsadói" szinten lehet kompetens - sugallja Hegyi. Mindenki maradjon a fenekén, a civilek civilkedjenek, a pártpolitikusok majd politizálnak. Főként azok a civilek bosszantják, "akik a választásokon politikai pártként megmérettetik magukat, majd amikor alulmaradnak, (...) visszaminősítik magukat társadalmi szervezetnek, és mélységes megvetéssel szólnak a választásokról és azok győzteseiről". Hát ez igazán sportszerűtlen - mondhatná az ember, ha a politika sport vagy pusztán karrierpálya lenne. Nem vitatom, a politika egyik fokmérője, hogy ki mennyire jut előre, de őszintén remélem, hogy elsősorban mégiscsak azért lesz valaki politikus, mert látni véli a bajokat, és próbál tenni valamit a helyzet jobbítása érdekében. (Biztosan naiv vagyok.) Márpedig a problémák attól még fennállnak, hogy aki észleli őket, nem jutott előre a pártpolitikai szamárlétrán, pl. nem lett sikeres a választásokon. Az, hogy az illető ekkor visszamegy a civil világba, és szidja a fennálló rendszert, nekem nem sportszerűtlenségnek, hanem következetességnek tűnik. Ha a sikertelenség hatására megváltoztatná a nézeteit, az tűnne opportunizmusnak. A "civil politizálás" nem egy kívülről/felülről kiosztott szerep, hanem egy meggyőződésből fakadó hozzáállás. Ennek középpontjában pedig éppen az áll, hogy a társadalom számára érték, ha minél több felelősségét érző, aktív állampolgár "csinálja" és "csinálhatja" a politikát. Ha kell, civilként, ha kell, politikusként, ha kell, a kettő között közlekedve.

Forrás: www.vedegylet.hu
Én azt gondolom, ha valaki környezetvédelemre adja a fejét politikusként, akkor a zöld civil szervezetekkel együtt kell tudni működnie. Ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyet kell érteni velük. Nyilván vannak olyan kérdések amiben egy politikus, vagy én személy szerint másképpen látunk. A zöldek nyilván radikálisabbak, keményebbek. De nem azért mert olyan a természetük, hanem mert így tudják magukra felhívni a figyelmet. Ha egy Greenpeace aktivista odaláncolja magát a paksi erőmű bejáratához, akkor nekem lehet más véleményem, akár a tiltakozás lehetséges eszközeiről vagy az atomerőműről magáról. De el kell fogadjam, ha egy kérdésben nem értek velük egyet, egy másik kérdésben – mondjuk Verespatakéban – ettől még egyet érthetünk. Tehát a zöldekkel úgy kell együttműködni, hogy mindenki tudja a maga szereposztását.

Vita alakult ki több szervezet és ön között a civilek szerepéről. Hogy volt ez az ön szemszögéből?

A Védegylet egyik fiatal munkatársa írt egy cikket, hogy indult a választásokon a Humanista Párt jelöltjeként és nem tudott elegendő ajánlást gyűjteni. Szerinte ez is felhívja a figyelmet arra, hogy a pártpolitika milyen borzasztó Magyarországon, és nincs szükség pártokra, vagy legalábbis a mostaniakra nem. Szerintem ez egészen mást bizonyít: azt, hogy mindenkinek el kell dönteni hogy civilként, vagy politikusként akarja-e élni az életét. Szerintem a legroszabb, ha valaki két kalapot tart: időnként a pártpolitikusi, időnként a civil kalapot teszi fel a fejére. Nagyobb siker várható attól, ha mindenki eldönti magában, hogy civil vagy politikai karriert akar befutni, és betartja annak a szabályait, és ha a politikait akkor nem ugrik vissza. Én ezt joggal mondhatom, mivel annak idején, a rendszerváltás után az Amnesty International nemzetközi, emberi jogi szervezetnek voltam az igazgatósági tagja. Aztán a Demokratikus Chartában éltem közéletet. Viszont amikor képviselőnek jelöltek, s az MSZP színeiben indítottak a választásokon, akkor minden civil szervezetbeli tagságomról lemondtam. Ha egy civil belép a pártpolitikába, utána már nem civil. Ez a legfontosabb gondolat talán.

A Demokratikus Charta előtt tagja volt az állampártnak. Akkor önnél is volt imbolygás?

Újságíróként dolgoztam. A Magyar Hírlapnál az újságírók 60 százaléka tagja volt az MSZMP-nek. Magam írtam bele az életrajzba, mert butaságnak tartom elhallgatni. Nem éreztem magam politikusnak attól, hogy nyolcszázezred magammal tagja voltam egy tömegpártnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását