2024. április 29. - Péter

Kiállítás Verespatakról

Verespatak múltja, jelene és jövője képekben címmel, a tervezett aranybányászat miatt létében fenyegetett erdélyi községet bemutató kiállítás nyílt hétfőn Egerben, a Kis Zsinagóga Kortárs Képzőművészeti Galériában.
2007. október 30. kedd 07:02 - Hírextra
A ciános technológia alkalmazásával tervezett aranybányászat, 5 hegy, 10 templom, 12 temető, 900 lakóépület, illetve római kori és középkori bányászati maradványok megsemmisítésével járna - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján a kiállítást szervező Közép-Európa Klub főtitkára.

Ugyanakkor a tervezett, 600 hektár területű, cián, arzén, uránium és nikkel vegyületeket befogadó zagytározó potenciális veszélyforrást jelent Magyarország számára is, hiszen a Maros vízgyűjtő területén kerülne kialakításra - tette hozzá Kelemen József.

Közlése szerint a tárlattal nem csupán a környezeti veszélyekre kívánják felhívni a figyelmet, hanem a település 2 ezer éves kulturális örökségére is. Ez utóbbi okán el kívánják érni, hogy Verespatak a világörökség részévé váljék - mondta a főtitkár.

A november 2-ig látható tárlaton 90 kép, tabló mutatja be a települést és történetét. A római kori és középkori emlékek mellett,,

láthatóak külszíni aranybányászatot ábrázoló fotográfiák. Ugyancsak fotók emlékeztetnek a tiszai ciánszennyezésre, mint a ciános technológiát alkalmazó bányászat következményére.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását