2024. április 29. - Péter

Verespatakon megállíthatja a beruházást az EU

Az Európai Unió 2008-tól hatályba lépő bányászati irányelve megakadályozhatja a tervezett verespataki aranybánya-beruházást. Erről Hegyi Gyula, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője beszélt Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. április 2. hétfő 15:39 - Hírextra
Az irányelv szigorú feltételekhez köti új bányák létesítését Európában, többek között szabályozza a cianid-kibocsátást, és környezeti károk mentesítésére garanciaalap létrehozását teszi kötelezővé - közölte a képviselő, miután tájékoztatta az MSZP-frakciót az EP környezetvédelmi munkájáról.

Hozzátette: az árvízvédelmi direktíva módosításával az árvízvédelmi tervekben fel kell tüntetni minden olyan műszaki beruházást, gyárat, amely környezeti katasztrófát okozhat egy esetleges árvíz esetén. "Jogszabályokkal elég jól körül vagyunk bástyázva, a bonyodalom az, hogy ez a bányászati hulladékról szóló direktíva, amit alapvetően a Tisza-szennyezés miatt fogadott el a parlament annak megelőzésére, ez csak 2008-tól lép hatályba" - mondta Hegyi Gyula.

A képviselő közölte: a határidőt ismeri a beruházó és azok a román hatóságok is, amelyek együttműködnek vele, és ezért 2008-ig mindenképpen szeretnék kiadni az engedélyt. Hozzátette: a környezetvédő és a civil szervezetek azt szorgalmazzák, hogy az engedély kiadásánál már figyelembe vegyék a bányászati hulladékokról szóló irányelvet. Mint mondta, a csata közepén vannak, mivel tavaly ősszel a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság újabb hatástanulmányt kért a cégtől, és ennek elkészítési ideje nyolc hónap-egy év.

Hegyi Gyula kitért arra, hogy az MSZP-frakció felkérte: az osztrák hatóságoknál tájékozódjon arról, miért kapott magas állami kitüntetést a verespataki beruházást tervező egyik cég vezetője. Elmondta: a frakció arra is kérte, tájékoztassa az osztrák parlamentet, hogy megítélésük szerint Magyarország és Európa érdekével ellentétes a verespataki beruházás és Romániában is rombolná a környezetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását