2024. április 28. - Valéria

Boldog új évet, kutyagyilkosok!

A szilveszteri petárdázós-tűzijátékozós tahóságok következményeként az év első napjaiban több száz elszökött kutyát fogtak be az ebtelepek munkatársai országszerte, akik a robbanásoktól halálra rémülve, láncaikat tépve szaladtak neki kerítésnek, autónak,
2008. január 6. vasárnap 07:29 - Bencsik Gyula
A szomorú jelenségről és a várható következményekről az egyik legilletékesebbet, a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepének telepvezető állatorvosát, Dr. Kozma Tamást kérdeztük.

Jelentősen megnőtt az általunk befogott kutyák száma az elmúlt napokban. December 31-én éjféltől számítva 35 állat került be hozzánk, míg máskor három nap alatt sem fogunk be ennyit. Rengeteg bejelentést kapunk, sokan telefonon keresik az elveszett kutyájukat, ebbefogó autóink állandóan járják a várost. Néhányan személyesen is befáradnak hozzánk, illetve ugrásszerűen megnőtt honlapunk (www.illatosut.hu) látogatottsága is. Sajnos sok a sérült állat a hozzánk került állatok között, hiszen a rémületükben gépjárművek elé ugró kutyák súlyos sérüléseket tudnak szenvedni. Az esetek 20-30 százalékában nem a petárdától, hanem az ütközéses balesetek következtében sérülnek meg ezek az állatok. A most hozzánk érkezett ebek közül hatnak van súlyos sérülése.

Mekkora a kapacitásuk? Ki tudják segíteni egymást a hasonló profilú szervezetek?

Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepe
1097 Budapest, Illatos út 23/A.
Telefon: 1-280-6832

Megközelíthető:
a Boráros térről 54-es vagy 55-ös autóbusszal (8 megálló)

A Telepről

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepe a kóbor és elhullott állatok begyűjtését végzi Budapest területén. A telepre bekerült állatok egy részét lakossági bejelentés alapján fogják be közterületről, másokat saját gazdájuk vagy megtalálójuk ad le.

A telep (a közhiedelemmel ellentétben) nem menhely. A befogott állatokat - remélve, hogy eredeti gazdája rátalál - a befogástól számított 14 napon át a Telep csak az állat eredeti gazdájának adhatja ki. Ha ez idő alatt sem kerül elő eredeti gazdája, majd nem akad új örökbefogadója, az állat az időről-időre fellépő helyhiány esetén elaltatható. A leadott állatokat a telep nem köteles két hétig tartani, de ez nem jelenti azt, hogy mindenáron kioltják az állat életét. A telep kénytelen elaltatni állatokat, tekintve, hogy a mindenkori létszám gyakorta meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát.

A telepen találhatók kis számban macskák is; nagy részük megfigyelésre került be és eredeti gazdája a két hetes periódus után visszaveszi. Előfordul azonban, hogy gazdáik ottfelejtik a cicákat, esetleg (főleg tavasszal) egész alom kiscicákat adnak le a telepen; ezek az állatok természetesen ugyanúgy örökbe fogadhatók, mint a kutyák.

A telepen csak gondozó jelenlétében lehet közlekedni a megadott nyitvatartási időben.

Nyitvatartás:
hétfőtől szombatig: 10-14 óráig
vasárnap és munkaszüneti napokon: 10-13 óráig.
Arra számítok, hogy a következő napokban további 30-40-50 kutya fog hozzánk bekerülni, ami a férőhelyhiány miatt gondokat okozhat, ami azért is problémás, mert az állatvédő szervezetek menhelyei is telítettek ezekben a napokban, így nem igazán tudnak besegíteni a mi munkánkba, nem tudnak tőlünk átvenni kutyákat. Attól tartok, 94 férőhelyünk pillanatokon belül betelik, ezért naponta frissítjük internetes oldalunkat, hogy kutyáink mielőbb gazdát találjanak. Sajnos az a tapasztalat, hogy ilyenkor január elején az állatoknak csupán kis részét találja meg a gazdája. Vagy nem tudják az emberek, hogy nálunk kell keresni a kutyát, vagy az is előfordul, hogy kifejezetten örülnek annak, hogy megszabadultak az ebüktől. Az elmúlt három napban mindössze hat-hét kutyát talált meg a gazdája.

Lelkileg mennyire sérülnek az állatok az őket ért stresszhatások miatt?

A váratlan és erőteljes hanghatások természetesen sokkos állapotot váltanak ki az állatoknál, a stressz okozta rémültség még ilyenkor is látszik a kutyákon, a sarokba húzódva félelmüket agresszív viselkedéssel igyekeznek kompenzálni, vagy teljesen apatikusan viselkednek. Idővel azért ez oldódik, amikor az állatok rájönnek arra, hogy a sokkoló hanghatásoknak vége. A folyamatot lassítja, hogy a megszokott környezethez képest bekerülnek ebbe az idegen közegbe, rengeteg kutya közé. Annak ellenére, hogy külön kennelekben helyezzük el őket, egymás csaholását hallják, szagát érzik, ami alaphelyzetben is nehezen szokható meg.

Kezelik a sérült állatokat?

Minden egyes bekerült, sérült állatot, amennyiben a sérülése igényli, megröntgenezünk, mielőtt kezelni kezdjük, de hát a mi telepünk nem állatkórház, komolyabb csontsebészeti beavatkozások elvégzésére nincs lehetőségünk. Épp ezért jár hozzánk két állatvédő szervezet, akik jól felszerelt állatkórházakba szállítják a rászoruló kutyákat, de sajnos az ő lehetőségeik is végesek. Ha folytatódik az elmúlt napok tendenciája, akkor borzasztó nehéz helyzetbe kerülnek az állatok.

Meddig várnak a gazdák jelentkezésére?

Ezt jóformán kizárólag a férőhely határozza meg. 14 napig kizárólag a kutya korábbi gazdájának adhatjuk vissza az állatot, vagyis ha az elszökött, és hozzánk bekerült kutyáért 14 napig nem jelentkezik a gazdája, akkor a 15. naptól juttathatjuk új gazdához. Ez a két hetes várakozási idő tovább szűkíti a kapacitásunkat. Mivel a mi telepünknek feladata a leadott, más szóval az állampolgárok által megunt állatok átvétele is, ezekben a napokban fokozottan próbáljuk lebeszélni az embereket, hogy megszabaduljanak a kutyájuktól, hogy maradjon hely a szilveszteri-újévi hangzavarban elszabadult, elszökött, szerencsétlen, kóbor állatoknak.

Gondolom, ilyenkor az értékesebb fajta tiszta kutyák is nagyobb számban kerülnek be a telepre.

Így igaz. Alapvetően az ide kerülő állatok jelentős hányada keverék, de ilyenkor megnő a fajtatiszta ebek száma. Jelenleg akad nálunk cane corso és kaukázusi is.

Ha se az eredeti gazda nem jelentkezik az állatért, se újat nem tudnak számára találni, mennyi idő múlva történik az elaltatás?

Erre vonatkozóan is a férőhelyek száma a meghatározó. Tavaly ez okból történő altatásra ritkán került sor. Most sajnos úgy tűnik, ha az említett ütemben nő a bejövő állatok száma, akkor rövid időn belül nehéz helyzetbe kerülünk. Persze próbálunk arra törekedni, hogy a legrosszabbat elkerüljük, de ha a 94 férőhelyünk betelik, akkor ki kell választanunk a régebb óta itt lévő kutyák közül azt az idős, beteg állatot, akit el kell altatnunk azért, hogy a frissen bekerülő kóboroknak legyen helye. Reméljük, hogy a következő napokban többen is jelentkeznek a kutyájukért.

Milyen érzés – kivált állatorvosként – olyan intézményt vezetni, ahol kényszerhelyzetből időről időre - adott esetben - egészséges kutyákat is el kell pusztítaniuk?

Szörnyű! Éppen ezért teszünk meg mindent, hogy ez ne következzen be.

Fotók: www.illatosut.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását