2024. május 2. - Zsigmond

Házi kedvenceink nem szeretnek szilveszterezni

Szilveszterkor általában tízszer annyi elkóborolt, ijedt, megriadt kutya kerül az állatmenhelyekre, mint más napokon. Ezért a Fehérkereszt Állatvédő Liga idén is felhívást adott ki, amelyben arra buzdítja az állattartókat, hogy a mulatozás előtt gondoskod
2007. december 30. vasárnap 17:20 - Hírextra

Sok kutya fél a petárdázástól, tűzijátéktól, szokatlan hangoktól. Ha ezek az állatok nincsenek jól bezárva, világgá szaladnak rémületükben, és általában haza sem találnak.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga javasolja a tulajdonosoknak, hogy amennyiben lehetséges, a háznak, lakásnak valamelyik nyugodt helyiségébe zárják el a kutyákat. Ha tudják, hogy az állat
ijedős, kérhetnek az állatorvostól nyugtatást, szedálást. Ma már van receptre kiváltható tabletta, amely veszély nélkül nyugtatja le az állatot. Ezért a tulajdonosok - szorgalmazza a liga - késedelem nélkül keressék fel, hívják fel telefonon az állatorvost, beszéljék meg vele a teendőket Dr. Mezősi László állatorvos véleménye szerint a kutyák megnyugtatására a Sedalin tabletta a legjobb megoldás, de ez a gyógyszer csak receptre kapható, állatorvosok írhatják fel. Nem veszélyes az alkalmazása, ha kikérik szakemberek tanácsát. Ezen kívül a D.A.T. spray hasznos, ezt bárki megveheti. Van feromon tartalmú, illatanyagot tartalmazó spray is, amivel a kutya fekvőhelyét kell befújni, vagy léteznek párologtatók is, de azok használatát már egy-két héttel korábban el kell kezdeni.

December 31. előtt - ha eddig nem tettük volna - erősítsünk a kutyára egy értéktelen, erős nyakörvet, zsinórt, arra tegyünk megkülönböztető bilétát a gazda telefonszámával - olvasható a Fehérkereszt Állatvédő Liga közleményében. Azért legyen értéktelen az öv, mert sajnos volt már példa rá, hogy az értékes nyakörvet a telefonszámmal együtt lelopták az utcán gazdáját kereső állatról. Jó, ha a telefonszám egész évben ott van az állaton, de legalábbis a következő pár napban mindenképpen ajánlatos ez. Házi gyártmányú biléta is jó, csak ne mosódjon el az írás rajta, esetleg a kartonpapír mindkét oldalára írjuk fel ugyanazt az elérhetőséget alkoholos filccel, tollal, és átlátszó ragasztóval (cellux) fedjük be a papírt. A telefonszám alapján az állatvédők felhívják a gazdát, és a kutya hazakerül.

Ahogy egyre elterjedtebb a kutyák azonosítására a beültethető chip, úgy lesz egyre könnyebb az állatvédők dolga.

Ezekben a napokban érdemes a sétákat is megrövidíteni, és még az egyébként szabadon sétáltatott ebet is jobb pórázon vezetni, mert ha valaki petárdát dob felé, rémületében elmenekülhet.

Fontos tudni a gazdáknak, hogy az eltűnt kutyákat elsőként a sintértelepeket kell keresni, Budapesten például az 1097 Budapest, Illatos út 23/A címen. Telefonon érdeklődni december 31-én és január 1-én 8 és 14 óra között lehet a 06-1-280-6832 számon. A Fehérkereszt Állatvédő Ligánál Szilágyi Istvánhoz lehet fordulni a 06-30-350-1735 telefonszámon.

Interneten többek között a www.zoldmagazin.com címen lehet érdeklődni.

Természetesen nemcsak kutyák riadnak meg, más házi kedvencek is. A macskára, mosómedvére, vadászgörényre, nyúlra, hobbypatkányra is vigyázzunk nagyon ezekben a napokban - hangoztatja a Fehérkereszt Állatvédő Liga az MTI-hez eljuttatott óvó felhívásában.
Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását