2024. április 19. - Emma

Szilveszteri terrorbombázás

Ismét itt a petárdaszezon, az antiszociális gyerekek és a szellemileg-erkölcsileg retardált felnőttek beteges szórakozásának ideje. Tegyük túl magunkat azon, hogy jól szájon kéne vágni azt, aki perverz örömét leli mások rémületében. Figyeljünk az állata
2007. december 30. vasárnap 07:37 - Tálos Lőrinc
Első kutyámmal gyakran otthon töltöttem Szilveszter éjjelét, az amúgy kötélidegekkel bíró, nyugodt óriás schnauzer a kádban, vagy a vécécsésze mögött remegve töltötte az éjfél utáni fél-egy órát. Mi a véleménye az állatvédőnek a petárdázás szokásáról?

Szilágyi István: Nem kizárólag az állatvédelem szempontjából kell megközelíteni a kérdést. Egész egyszerűen humánus emberi magatartás nem robbantgatni. A petárdázás sajnos szokássá vált, hiába igyekszik a hatóság, már az ünnepet megelőzően szakcionálni, kezdve már a forgalmazással. Nem csak a kutyák miatt felelőtlenség petárdázni, bár főleg ők isszák meg a levét, és az állatvédő szervezetek. Ilyenkor megsokszorozódik az eltünt, elszökött társállatok száma, itt főleg a kutyákra szoktunk gondolni, de más állatok életét is negatívan befolyásolja ez a zűrzavaros, durrogtatós időszak. Sokan tartanak más fajú társállatot, gondolok itt a macskára, vadászgörényre, rágcsálókra, mosómedvére. Ők ugyanúgy ösztönösen és érzékenyen reagálnak ezekre a pukkanásokra, durrogás-sorozatokra, alapvetően szokatlan viselekedést váltva ki belőlük. A riadalom következtében igen sokszor elszöknek. Legyen akármilyen képzett, jólnevelt, hozzánk legjobban ragaszkodó állat, ilyenkor "ész nélkül" cselekszik. Nem szabad csak a kutyákra gondolni, bár nekünk állatvédőknek értelemszerűen ők adják a legtöbb feladatot. Ott még szerecsére nem tartunk, hogy a felelőtlen mosómedve- vagy vadászgörénytartás következtében kellett volna menhelyeket építenünk, ennek ellenére elég gyakran foglalkozunk ezekkel a fajokkal is.



Milyen pluszfeladatot ró az állatvédőkre az ünnepi időszak? Van szilveszteri műszak?

PetárdaSTOP!
A kutyák döntő többségében szemmel látható intenzív ijedtséget, félelmet és pánikot, sőt egyértelműen szenvedést kelt a petárdázás. Az állatok olyan helyekre furakszanak be, ahová más helyzetben soha nem lennének képesek (sokszor nem is tudnak előjönni, esetleg csak néhány nap múlva kerülnek elő, mint ahogy erre is volt példa a sajtó hírei között). Esetleg olyan magas kerítéseket ugranak át több-kevesebb sikerrel, amellyel egyébként soha meg se próbálkoznának. (Hallottunk olyan esetről, amikor az állat egyszerűen felnyársalódott a kerítésen, vagy fennakadt a nyakörvénél fogva és egész éjszakai haláltusa után pusztult el). Szilveszterkor rengeteg kutya szökik el akár pórázát a gazdája kezéből kitépve, pánikban, megzavarodottan bolyongva. Nagy részük soha többé nem kerül haza. Sokan végzik az utak mentén, vagy a sintértelepeken, ahol jó esetben csak két hét múlva végzik ki őket. Szilveszter után az állatotthonok és az állategészségügyi telepek tele vannak. A kezdődő újév sok családban kétségbeesett reménykedéssel, keresgéléssel, vagy gyásszal indul. Olyan esetek is tudomásunkra jutottak, amelyek az emberi természet legsötétebb mélységeibe engednek bepillantást, de itt elég talán arra a közismertté vált esetre utalnunk, amikor ismeretlenek abban lelték perverz örömüket, hogy egy fához kötözött kutyát több tucat petárdával körbedobáltak.

Forrás: petardastop.hu
Abszolút mértékben. Igaz, inkább január első hetében – amikor az emberek felocsúdtak már a szilveszterezésből – tetőzik a szökött állatok utáni hajsza. Azok a nyitott szemű, állatvédő szemléletű emberek akik igyekeznek kutyát találni – én azt szoktam mondani, két féle ember van, az egyik elhagy, a másik talál kutyákat – inkább Szilveszter után aktivizálják magukat. Ezt követően telnek meg a menhelyek. Aztán – jó esetben – eltelik egy-két hét mire hazakerül az állat. Ennek elsődleges feltétele az, hogy egy értéktelen, erős zsinóron legyen egy megkülönböztető biléta, egy vízhatlan tasak rajta, benne egy elérhetőséggel, telefonszámmal. Arra az esetre, ha egy jó embernek nevezhető embertársunk találja meg az állatot, akkor vissza is tudja juttatni. Ha a megtaláló állatbarát, akkor így is fog történni. Megkönnyítené nagyon a helyzetünket, ha főleg ilyen megkülönböztető jellel ellátott állatokkal talákoznánk. Ez, sajnos az esetek többségében nem így történik. Fontos kihangsúlyozni: azért értéktelen zsinóron, és ne nyakörvön helyezzék el, mert a nyakörvet el lehet adni egy nagyfröcssért, a szilveszteri buli közepette.
Nem áll mindenki pozitívan az elveszett kutyák ügyéhez. A chipezés még nem igazán terjedt el Magyarországon. A későbbiekben, ez egy nagyon hasznos eszköz lesz abban, hogy egy felelőtlen gazdát visszavezessünk a kutyájához. Az állavédelmi törvényt és a BTK-t is nagyban segítené, mert felelősségre vonaható lesz az aki a kutyájáról nem gondoskodik. Itt még nem tartunk. Ezeket az óvintézkedéseket minimális szinten meg kell tennünk. Nem csak a szilveszteri időszakban, hanem más időszakokban is. A kutyák szituációs gondolkodásából adódóan ilyen zörejeknek bármikor kitehetjük őket, amire riadtan reagálnak és elmenekülnek. Aztán, ha valaki megtalálja őket nem találjuk a gazdájukat. Volt olyan esetünk is, amikor egy év után egy tévéműsorból találta meg a gazda a kutyáját. Tudjuk javasolni, hogy mindenki keresse meg állatorvosát, állatgyógyszerészét. Mindenképpen ajánlatos az állatokat minimálisan leszedálni arra az estére amikor elmennek otthonról, ebben ki kell kérni az állatorovos tanácsát. Vannak különböző nyugtató szerek, amikkel egy viszonylag nyugodt állapotot lehet előidézni, arra az éjszakára amikor a szilveszteri forgatag zajlik. Ebben az állatorvosok bármikor készségesen segítenek. Hangsúlyozom, csak az állatorvos javaslatára, az általa ajánlott szerrel és adagban szabad alkalmazni.



Mit tehetnek még a kutya, mosómedve és más társállatok tulajdonosai a megelőzés érdekében?

Ne sétáltassunk annyit. Már a Szilvesztert megelőző napokban se sétáljunk ismeretlen helyen, ne vigyük el az állatot kirándulni. Picit szűkítsük le a séták távolságát, időtartamát is. Sose lehet tudni mikor támad egy kedves embertársunknak az a „humoros” ötlete, hogy egy szabadon sétáltatott kutya vagy egy – ritka de van ilyen – vállon, póráz nélkül hordott vadászgörény közelébe dobjon „jópofaságból” egy petárdát. Estefelé pedig egyáltalán ne vigyük ki az állatot, mert akkor már mindenki bátrabban dobálja a petárdát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását