2024. április 28. - Valéria

Tabajdi megfigyelt Koszovóban

Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője és az Európai Parlament Koszovóról készített jelentésének társ-jelentéstevője november 16-18 között Koszovóban járt az Európai Parlament választási megfigyelő csoportjának tagjaként.
2007. november 20. kedd 07:59 - Hírextra
A választási megfigyelő misszióban az Európai Parlament és az elsősorban emberi jogi- és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó Európa Tanács megfigyelői együttműködve dolgoztak. A delegáció találkozott a Koszovó jövőbeni státuszáról tárgyalásokat folytató kontaktcsoport tagjaival, az ENSZ békefenntartó missziójának (UNMIK) vezetőjével, a választáson induló politikai pártok vezetőivel valamint nemzetközi és helyi civil szervezetek képviselőivel.

"A választások kisebb szabálytalanságoktól eltekintve rendben zajlottak" - fejtette ki Tabajdi Csaba. A rendkívül alacsony (44%-os) részvétel ugyanakkor aggasztó, különösen annak fényében, hogy nagy valószínűséggel két hónapon belül Koszovó elnyeri függetlenségét. Az alacsony részvétel elsődleges oka az, hogy a választók kiábrándultak a rendszeresen korrupciós ügyekbe keveredő pártokból és politikai vezetőkből.

Tabajdi a pristina mellett található grasanicai szerb enklávéban tett látogatása kapcsán kifejtette, sajnálatos, hogy a belgrádi bojkott-felhívásnak engedelmeskedve a szerb nemzetiségűek nagy része nem ment el szavazni. Különösen rossz volt látni azt, hogy egyes szavazni vágyó szerbeket saját honfitársaik tartottak vissza sokszor nemtelen eszközökkel. Belgrád komoly hibát követ el, hiszen ezzel a lépéssel a létrejövő kisebbségi önkormányzatok politikai legitimációját veszélyezteti - fejtette ki Tabajdi.

A látogatás kapcsán Tabajdi hangsúlyozta, nincs még egy EU tagállam, mely annyira érdekelt lenne a sikeres koszovói rendezésben, mint Magyarország. Hazánk szomszédos a rendezésben érintett Szerbiával, államközi kapcsolatainkat minden bizonnyal befolyásolni fogja a rendezésben tanúsított magatartásunk. A vajdasági magyar közösség életfeltételeit közvetve vagy közvetlenül jelentősen ronthatja a koszovói függetlenség után meginduló lassú szerb elvándorlás. A Koszovóból elmenekülő szerbek ugyanis elsősorban a Vajdaságban telepednek le, további etnikai feszültséget okozva.

Sajnálatos, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint kizárt a szerb és a koszovói fél megegyezése a december 10-i határidőn belül. Így várhatóan 2008. januárjában Koszovó egyoldalúan fogja kikiáltani függetlenségét. Tabajdi Csaba reményét fejezte ki, hogy Fatmir Sejdiu koszovói elnök tartja magát a delegációnak tett ígéretéhez, mely szerint a függetlenségi nyilatkozatot a nemzetközi közösséggel együttműködve szövegezik meg. Tabajdi fontosnak nevezte továbbá, hogy a függetlenségi nyilatkozat tartalmazza az Ahtisaari terv kisebbségvédelmi rendelkezéseit, mert az széles körű egyéni és kollektív jogokat biztosít a szerb kisebbségi közösségnek.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását