2024. április 19. - Emma

Tabajdi 56'-ra emlékezett

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője napirend előtti felszólalásában az Európai Parlamentben, Strasbourgban megemlékezett 56'-ról, beszélt a sztálinizmusró, hitlerizmusról, összehasonlította Nyugat-Európát az Únióhoz újonnan csatlakozott országokk
2007. október 22. hétfő 20:40 - Hírextra

"Holnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 51-ik évfordulóját ünnepli Magyarország.
Az elmúlt néhány év, a hitlerizmus és a sztálinizmus természetéről és veszteségeiről ebben a házban is folytatott viták megmutatták, hogy nem ugyanúgy élte meg a történelmet Európa szerencsésebb, nyugati fele, mint az újonnan csatlakozott 10 közép-európai tagállam.

Május 9-e a közép-európai államoknak nem csak felszabadulást, hanem egyben megszállást is jelentett.

Ezzel együtt három kelet-közép-európai esemény, a Szovjetunió és a szovjet típusú kommunista diktatúrák elleni fellépés: az 1956-os magyar forradalom, az 1968-os prágai tavasz, és a lengyel Szolidaritás mozgalom mégis a közös európai történelmünk részévé vált.
1956 sajátosságát az adja, hogy egyetlen más ellenállás esetén sem harcoltak fegyverrel a világ legnagyobb hadserege, a Szovjet Hadsereg ellen, és egyetlen más esetben sem kiáltották ki a semlegességet.

Mindazok a célok, a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság, amiért 1956 hősei harcoltak, az a rendszerváltásban és az EU tagságban teljesedett ki.

1956 hősei egyek voltak a hitben, hogy egy kicsi nemzet legyőzheti a totalitárius világhatalmat. Ha van, amire mi magyarok büszkék lehetünk itt, az egyesült Európában, akkor az a német újraegyesítésben játszott szerep mellett az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke és öröksége. Az 1956-os magyar forradalom jelképe annak, hogy egy kis ország egy történelmi pillanatra a világ lelkiismerete lehet."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását