2024. április 27. - Zita

Módosítana az MSZP

Az MSZP-frakció által az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtandó módosító indítványok nem feszítik szét a reform koalíciós megállapodásban rögzített kereteit - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke
2007. november 19. hétfő 17:00 - Hírextra
Nagyon sok pontosító, a jogalkalmazást segítő, illetve szakmai javaslat van - közölte a politikus. Hozzátette: az MSZP-frakció még nem nyújtotta be módosító indítványait, arra kedd estig van lehetősége a képviselőknek.

Kökény Mihály szerint a módosító indítványok jelentős részével nincs és nem is lesz vitája a koalíciós partnernek, sőt, hasonlókon gondolkozik az SZDSZ is.

A szocialista politikus a módosító indítványok pontos számát nem tudta megmondani, de szerinte nem ez a lényeg. Hozzátette: az egészségbiztosítási reform koalíciós megállapodásban rögzített kereteit ezek a javaslatok semmilyen módon nem feszítik szét. Kökény Mihály közölte, hogy a benyújtandó indítványok indulási pozíciót jeleznek, és feltehetően ezekről lesz a hét folyamán egyeztetés és vita a bizottságokban.

Kérdésre válaszolva elmondta: a menedzsment jogokkal kapcsolatban is lesz néhány indítvány, több alternatívával. Ebben az ügyben lesz egyeztetés, mint ahogy más kérdésekben is - fűzte hozzá. Szerinte ezek az indítványok nem vonják kétségbe, hogy a kisebbségi tulajdonosnak is megfelelő jogokat kell kapnia, ugyanakkor tisztább helyzetre törekednek mind az állami, mind a kisebbségi tulajdonos tekintetében. Részletekről a politikus nem beszélt.

Ahhoz ragaszkodunk, hogy a rendszer működőképes legyen. Semmilyen módon ne legyen kétségbe vonható, hogy ez egy egységes társadalombiztosítási, több pénztáras rendszer, tehát nem több-biztosítós rendszer - fogalmazott Kökény Mihály. Megjegyezte: ha valamelyik pénztár esetében nem sikerül a kisebbségi részvényeket értékesíteni, akkor az állami tulajdonos működteti a pénztárat. Szerinte emellett számos, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utódszervezetével és a várólistákkal kapcsolatos indítvány is születik.

A jövő évi büdzséhez a költségvetési bizottság által benyújtott, a gyógyszer-gazdaságossági törvényt érintő módosító indítvány kapcsán Kökény Mihály azt mondta, a szocialista frakció többsége nem támogatja az indítványt.

Mint mondta, megoszlanak azzal a kapcsolatban a vélemények, hogy továbbra is negyedévente legyen a fixesítés. A módosító indítvány szerint a gyógyszereknél a fix összegű támogatás felülvizsgálatára (az úgynevezett fixesítésre) évente csak kétszer kerülne sor.
Kökény Mihály azt mondta, bár a módosítás irányával egyetértenek, de fél év múlva vizsgálják meg ezt a kérdést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását