2024. március 29. - Auguszta

Az SZDSZ Veres Jánossal egyeztetett

A vendégként meghívott Veres János pénzügyminiszterrel is megismertette három költségvetési javaslatát az SZDSZ parlamenti frakciója hétfői ülésén - mondta el a megbeszélés után Kóka János pártelnök.
2007. október 29. hétfő 14:22 - Hírextra

A politikus megismételte a már a múlt héten bejelentett a három javaslatát: differenciált családi pótlékot vezetnének be, a személyi jövedelemadó három százalékát tennék felajánlhatóvá az eddigi egy plusz egy százalék helyett és évi 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határát.

A szabad demokraták a közalkalmazotti béremelésére és a központi állami kiadások növelésére tervezett 300 milliárd forintos összegben látnak mozgásteret felvetéseik finanszírozására.

Kóka János szavai szerint Veres János az egyeztetésen azt mondta, hogy az alapcélokban nagy eltérés nincs közöttük, de az időzítést nem tartja szerencsésnek, és más a véleménye arról, hogy ez a több mint 300 milliárd forintos összeg teremt-e elegendő mozgásteret. Hozzátette: ha az derül ki, hogy nincs ilyen mozgástér, a szabad demokraták semmiképpen sem kívánják szétfeszíteni a konvergenciaprogramot.

Javaslataik költségét nagyjából 50-70 milliárd forintra becsülte.

Újságírói kérdésre a pártelnök azt válaszolta, hogy a gázár támogatásának kérdése nem került szóba az egyeztetésen, de továbbra is egyetértenek azzal, hogy rászorultsági alapon lehessen hozzájutni a kompenzációhoz.

Az, hogy az egyetemes szolgáltatói körben mennyi lesz az áram ára, december elejéig derül ki - mondta, hozzátéve: úgy véli, hogy míg a régióban ötven százalék körüli drágulás is elképzelhető, addig Magyarországon "meglehetősen moderált" lesz az emelkedés.

Az elmúlt napokban a sajtóban olvasható kijelentésekre reagálva, amelyek szerint egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel az SZDSZ elképzelhetőnek tartaná az együttműködést, Kóka János úgy reagált, hogy a "szabad demokratáknak nyitottnak kell lenniük azokra a szocialista és konzervatív értékekre is amelyek összeegyeztethetőek a liberális értékrenddel".

Arról a felmérésről, miszerint az SZDSZ támogatottsága egy százalékon áll, annyit mondott, hogy pártja 6,5 százalékos parlamenti erő, és a különböző mérések különböző végeredményeket hoznak ki, egy és öt százalék között.

"Nyilvánvalóan független gondolkodók a magyar liberális eszme terjesztésének lehetséges felületeiről mást és mást gondolhatnak. Van egy liberális párt, Szabad Demokratánk Szövetségének hívják" - reagált arra a hétfő reggeli hírre, hogy az SZDSZ egykori tagjai látnák létjogosultságát egy másik liberális pártnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását