2024. április 26. - Ervin

Veres János expozéja

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a felsőoktatás támogatása 226 milliárd forint lesz 2008-ban, 5,8 százalékkal több az ideinél. Az érdekegyeztető tárgyalások várható eredményeként megvalósuló bérfejlesztéssel együtt a támogatások további bővülése 2,5 száz
2007. október 25. csütörtök 13:17 - Hírextra
Az államháztartás konszolidációja és stabilizációja kiterjed a második legnagyobb alrendszert képező társadalombiztosítási alrendszerre is - hangsúlyozta Veres János, kiemelve, hogy a központi költségvetési támogatások összes bevételen belüli arány mintegy 20,5 százalék lesz 2008-ban.

A nyugellátási kiadások jövőre az idén várható teljesítéshez képest mintegy 8,4 százalékkal nőnek. Az év elején sor kerül a törvényi előírásoknak megfelelő nyugdíjemelésre, ennek mértéke 4,9 százalék lesz, folytatódik a nyugdíjak korrekciós emeléséről szóló törvény végrehajtása és megmarad a méltányossági nyugdíjemelés és megállapítás intézménye.

Mint elhangzott, a gyógyító megelőző ellátások kiadási előirányzat fejlesztésre több mint 13 milliárd forint összeget tartalmaz, a gyógyfürdő és egyéb gyógyászati ellátás támogatás kiadási előirányzat lehetővé teszi szakmai fejlesztésként a felnőtt gyógyúszás elkülönített finanszírozását is. Mindezeken felül az Egészségbiztosítási Alap 2008. évi működési költségvetése 2,1 milliárd forint fedezetet tartalmaz az egészségbiztosítási nyilvántartások fejlesztésére.

A 2008. évi költségvetés központi eleme a családok támogatása - mondta a miniszter. A költségvetés a családi pótlék reálértékének megőrzését, és további 400 forintos emelést jelent a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a három és többgyermekes szülők gyermekei vonatkozásában. A nyugdíjminimumhoz kötött, illetve azzal arányos családi támogatások (anyasági támogatás, GYES, GYET) 4,9 százalékkal emelkednek. A keresethez kötött ellátások - például a gyed és az apákat megillető szabadság idejére járó illetmény megtérítése - az inflációt több mint 4 százalékponttal meghaladó mértékben nőnek.

Veres János azt mondta, hogy a családi támogatások között kiegészítő jellegű, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő - jövedelmi szempontból rászoruló - családok gyermekeinek nyújtott szociális támogatás összege alkalmanként 500 forinttal, éves szinten ezer forinttal nő, ami 10 százalékos emelésnek felel meg. A nyugdíjszerű jövedelempótló és kiegészítő ellátások 4,9 százalékos emelésével számol a költségvetés.

A pénzügyminiszter utalt arra, hogy az Alkotmánybíróság iránymutatásának megfelelően a költségvetéshez kapcsolódó szaktörvények módosítását különjavaslatban terjesztette be a kormány.

Ezek közül kiemelte az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvényben az egyházak támogatására felajánlható szja 1 százalék kiegészítésének gyakorlatának módosítását. A jelenlegi hatályos szabályozás alapján a felajánlott összegtől függetlenül a személyi jövedelemadó meghatározott mértékét (0,9 százalékát) biztosítja a központi költségvetés az egyházak részére. A törvénymódosítás alapján a magánszemélyek által rendelkezett összeg kétszeresét kaphatják meg a támogatott egyházak a rendelkezést követő év január 31. napjáig, ezek együttes összege azonban nem lehet több a felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalék együttes összegénél. A szabályozás által nem sérül a Vatikáni Megállapodásban meghatározott támogatási elv, amelynek konkrét, lejárt hatályú előírásai újra szabályozandók - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter kitért a felsőoktatási törvény változására is. Eszerint a képzési hozzájárulás fizetésére kötelezett hallgatói létszám 15 százaléka kötelezően mentesül annak megfizetése alól. A mentesítés a kiemelkedő tanulmányi teljesítményű hallgatókra vonatkozik. A megváltoztatott szabályok szerint nem a felsőoktatási intézmény mérlegelésétől függ, hogy a hallgatók milyen arányát mentesíti a képzési hozzájárulás fizetése alól, hanem az minden esetben a képzési hozzájárulás fizetésére kötelezett hallgatói létszám tizenöt százalékával egyezik meg.
A mentességgel érintettek létszámát nem kell beszámolni a képzési hozzájárulás intézményi éves bevételének alapjába. Így a mentesség nem befolyásolja más fizetésre kötelezett hallgatók képzési hozzájárulási kötelezettségének mértékét - mondta Veres János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását