2024. július 14. - Őrs, Stella

Veres János és az EU-s pénzek

A jövő évi költségvetés egy eredményes konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje, amely megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal javulást - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országgy
2007. október 25. csütörtök 12:04 - Hírextra
A költségvetés erőteljesen számol az európai uniós pénzek eredményes felhasználásával, az EU-források hasznosítására alapuló fejlesztések érzékelhető megindulásával - mondta expozéjában Veres János.

A költségvetési törvényjavaslat szerint 2008-ban uniós forrásból a magyar költségvetésen keresztül, illetve azon kívül összesen mintegy 820 milliárd forintot fizetnek ki a kedvezményezetteknek, az unió költségvetése felé teljesítendő hozzájárulás 200 milliárd forint körül prognosztizálható.

Veres János szerint a 2008-as költségvetés az ideinél valamivel gyorsabb gazdasági növekedést, szigorú gazdálkodást helyez kilátásba, és mivel már nincs szükség újabb jövedelem elvonásra, az előterjesztés a reáljövedelmek némi növekedését, a lakossági fogyasztás kismértékű emelkedését is előrevetíti.

"Magyarországon nincs szó sem gazdasági, sem szociális válságról. Nem a válság, hanem az előrehaladás jele, hogy rendet teszünk a közszférában, és megkezdtük, sőt sikeresen végigvisszük a 16 éve halogatott reformokat. Nem lehet szociális válságról beszélni akkor, amikor 2001 óta a reálbérek 30 százalékkal, a reálnyugdíjak még ennél is nagyobb mértékben emelkedtek. Nincs másról szó, csak egy gyors ütemű bérfelzárkózás kiigazításáról" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetést is konzervatívan tervezte a kormány, mert fontosak a költségvetési egyensúlycélok. Kifejtette, hogy miként 2006-ban a megváltozott deficitcélt sikerült teljesíteni, és várhatóan az idén sem lesz gond a 6,8 százalékos cél teljesítésével, mert a hiány legfeljebb 6,4 százalék lesz, úgy a tervek szerint a GDP 4,1 százalékát elérő hiány is reálisan teljesíthető. Az államháztartás eredményszemléletű adatai a pénzügyminiszter szerint a konvergenciaprogramnak megfelelően alakulnak, a hiány 2009-ben és 2010-ben is megegyezik az abban szereplő értékkel, 2011-re pedig tovább csökken.

Veres János kitért arra, a gazdasági folyamatok a konvergenciaprogramban valószínűsített pályának megfelelőek, és nincs ok feltételezni, hogy 2008-ban attól lényeges eltérés következne be. Mint elhangzott, az egyensúlyi helyzet javulásával párhuzamosan a költségvetési szféra lehetőségei is növekednek, így a beruházási tevékenység 2008-ban már várhatóan 4 százalék körül bővül, a következő években pedig évente átlag 7 százalék körüli lehet a gyorsulás.

A kormány a nemzetközi környezet továbbra is kedvező feltételeivel számol, a 2007-re 15 százalék körül várt exportnövekedés után 2008-ra 12 százalékos bővülést remélnek a kivitelben, úgy, hogy a növekedési ütem meghaladja a behozatalét. A 2007. évi mintegy 1 százalékos csökkenés után a fogyasztás üteme már kismértékben nő, a lakossági fogyasztás fokozatosan emelkedik. Ez alapján a GDP 2008-ban emelkedő ütemben, 2,8 százalék körül bővülhet - mondta Veres János. A konszolidációs lépések árszintemelő hatásúak voltak, de az infláció az idei évközi csúcs után csökkenni kezdett, a márciusi 9 százalékról már 6,4 százalékra mérséklődött. Jövőre az infláció éves átlagos mértékét 4,5 százalékra várják - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A közszféra jövő évi bérpolitikai mozgásterét továbbra is a konvergenciaprogram feltételrendszerének megfelelően kell alakítani, a cél az, hogy a közszférában a keresetek összességében megőrizzék reálértéküket - mondta Veres János. A pénzügyminiszter által elmondottak alapján ezt részben az adótörvényekben, az adójóváírás kedvezőbb szabályozásával érik el.

Az expozé kitért arra, hogy a központi költségvetési szervek létszáma 2006-ban - részben a kötelezően elrendelt álláshelyszám-csökkentés, de főleg a szervezeti intézkedések hatásaként - 10.700 fővel csökkent. A létszámcsökkenés az idén tovább folytatódik és eddig mintegy 8.000 főt érintett. A költségvetési szervek tervezett létszáma 2008-ban közel 261 ezer fő, ami 6 ezer fővel kevesebb a 2007. évre tervezettnél. Ez nettó változás, amelyben a végrehajtott létszámcsökkentések és a feketegazdaság visszaszorításában részt vevő ellenőrző szervek megnövekedett létszámigényének együttes hatása érvényesül.

Veres János kiemelte, hogy az általános közösségi szolgáltatások kiadásainak csaknem 140 milliárd forintos növekedése 2008-ban nem a bürokrácia erősödésének jele, hanem számos rendszerbeli változás hatása. A központi költségvetési szervek bérleti díjának fedezete, a vagyon fejezet létrejötte önmagában több mint fele részben indokolja a kiadási többletet. Mindemellett - fejtette ki a pénzügyminiszter - a feketegazdaság elleni küzdelemre jelentős többlettámogatás jut.
Mint elhangzott, az innovációs kiadások növekedését a korábbi években felhalmozódott maradványok, valamint a bevételek többlete indokolja. Bár a köztisztviselői illetményalap nem emelkedik, az új teljesítmény ösztönzési rendszer forrását előirányozta a kormány a költségvetésben. Veres János közölte: a kormányzati negyed kialakításának előkészítésére szolgáló előirányzat a későbbi bevételek és hatékonyabb működés által igazolt és szükséges többletteher.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását