2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs Magyarországon privatizációs kényszer

Jelenleg nincs Magyarországon privatizációs kényszer, így az állami vagyon hasznosítását szakmai alapokon, a társadalmi összefüggésekre figyelemmel lehetne végezni - közölte Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke pénteken Szegeden.
2007. október 12. péntek 12:42 - Hírextra

Olyan pozícióba jutottunk, hogy Magyarországon nincs privatizációs kényszer, így a közvagyon hasznosításával kapcsolatos társadalmi összefüggéseket távlatosabb gondolkodással lehetne kezelni - mondta a szakember a Magyar Jogász Egylet XVI. vándorgyűlésén.

"A közvagyon hasznosítását illetően a politikai elitek mindinkább saját politikai hatalmi ambícióik, retorikájuk foglyaivá váltak, s ebből nagyon nehezen tudnak kitörni" - jelentette ki az ÁSZ elnöke.
Az állami vagyon hasznosításának kérdése ma sajnos nem szakmai, hanem politikai kérdés, olyannyira, hogy ez a szakmaiság kárára megy - tette hozzá.

Egyelőre nincs esély és lehetőség a konszenzusos, valódi társadalmi támogatással megvalósuló gazdaságpolitikára. A társadalmi támogatás hiánya azonban előre nem látható kompromisszumokra vagy olyan "torzók" létrehozására ösztönöz, mint amelyek az adórendszer, a felsőoktatás vagy az egészségügy területén megfigyelhetők - fogalmazott Kovács Árpád.

A szakember szerint az elmúlt években a magyarországi privatizációs folyamatra a vitathatatlan pozitív tendenciák mellett - a gazdaság piaci elven, a nyugati intézményi struktúrákhoz közelítően működik - egyfajta ciklikusság volt jellemző. A választások előtti költséges konfliktuskezelést és ezzel a privatizáció lelassulását a választások után a veszteségforrások megszüntetése követte, melynek részben a magánosításból származó forrásokra való ráutaltság volt az oka.

A befolyó privatizációs bevételek - ha időlegesen is - lehetőséget adtak a közszolgáltatások modernizációjának elhalasztására - emelte ki az elnök. Példaként többek között a ferihegyi repülőtér magánosítását említette, amely a 2006-os költségvetés helyzetén javított, és így el lehetett halasztani az egészségügy szerkezetátalakítását egy évvel.

"Annyiban új helyzet van, hogy nincs mit megenni", a vagyonkezelés "kiegészítő funkcióját" már nem lehet tovább folytatni - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását