2024. április 26. - Ervin

Új hét csapás érheti Egyiptomot

A Világbank figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás katasztrofális következményekkel járhat Egyiptomra nézve. A Földközi-tenger vízszintjének emelkedése következtében a termékeny Nílus deltájának nagy részét veszély fenyegeti. Hosszú távon még azok a homoko
2007. szeptember 6. csütörtök 10:18 - Hírextra
"Komoly a helyzet és azonnali odafigyelést követel. Minden késlekedés csak további veszteségeket hoz" - figyelmeztetett Mohamed el-Raezs, a Világbank környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó tudósa.

A veszélyeztetett delta vidéken él Egyiptom lakosságának egy harmada és ott takarítják be az észak-afrikai ország mezőgazdasági termés hozamának csaknem felét. Az Egyiptom terültének csupán 2,5 százalékát kitevő Nílus-deltát már ma veszélyezteti az asszuáni duzzasztógát. Az 1970-ben elkészült gát megakadályozza, hogy a folyó áramlása - akárcsak évezredeken át - továbbra is üledéket sodorjon a torkolatvidékre, amely azután ott lerakódhat. Így ma már nincs természetes ellensúlya a partvidék eróziójának, ami a tenger víztükre emelkedésének következményeit még tovább súlyosbíthatná.

A duzzasztógát megépítése felborította az amúgy is törékeny ökorendszert - mutatott rá Omran Frihi alexandriai partvidék kutató. Amennyiben a Földközi-tenger vízszintje - amint azt jósolják - az évszázad végéig 30 centiméter és egy méter közötti mértékben emelkedne, úgy víz árasztaná el a delta vidék egy negyedét.

Megtörténhet, hogy 2100-ra eltűnnek a homokos strandok, amelyek turisták ezreit csalogatják az országba. Veszély fenyegeti továbbá az ókori Alexandria régészeti kincseit is, amelyeknek tudományos feltárása még nem fejeződött be.

A Világbank szerint a tengerszint egy méteres emelkedése esetén át kellene telepíteni Egyiptom lakosságának tíz százalékát. A delta vidéken jelenleg négyzetkilométerenként 1540 ember él és az évszázad végére megkétszereződhet az ország lakossága, elérheti a 160 milliót.  A vízzel el nem árasztott térségekre is kedvezőtlen hatással lenne a sós tengervíz behatolása a talajvízbe.

Akárcsak szinte mindenütt, úgy jelenleg Afrikában sem beszédtéma a klímaváltozás. Kairóban a kormány országos stratégiai tanulmányt készít azzal a céllal, hogy feltárják a megváltozott éghajlathoz való alkalmazkodás lehetőségeit - közölte Alexandriában Maged George környezetvédelmi miniszter. Alexandriában a hatóságok átszámítva mintegy 220 millió eurót költenek arra, hogy betonfalakkal vegyék körül a strandokat - jelentette be Frihi kutató.

Az egyiptomi környezetvédelmi hatóság klíma kutatója, Mohamed al-Sahavi szerint a kormány listát készít a leginkább veszélyeztetett térségekről. "Egyiptom megpróbálja megvédeni partvidékeit. Segítséget fogunk kérni a világtól. Magunknak kell megvédeni magunkat, de ez túlságosan sokba kerül" - mondotta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását