2024. május 2. - Zsigmond

Katasztrófák nyara

Az éghajlatváltozás az idei nyarat katasztrófák sorozatává tette. Egész Európa, sőt a világ nagy része megrendülve nézte a híreket. Rekordáradások Angliában, Svájcban, Németországban. Aszály és erdőtüzek Közép- és Dél Európában, ideértve a nemrég kitört t
2007. szeptember 4. kedd 19:39 - Hírextra
Magyarországon az aszály miatt többek között a kukoricatermés jelentős része is megsemmisült, erdőtüzekben pedig több mint 400 Ha lett a lángok martaléka.

Jó volt látni, hogy azonnal, amikor a görög hatóságok az Európai Bizottság Megfigyelő és Információs Központjához (MIC) fordultak, hogy európai partnereiktől kérjenek segítséget, számos tagállam mozgósította polgári védelmi erőforrását. Voltak, akik tűzoltó repülőgépekkel sietett Görögország segítségére, mások helikoptereket, megint mások - s benne a magyar tűzoltók is - derekasan küzdöttek a lángok ellen heteken át, kiérdemelve a görög és az európai polgárok háláját és köszönetét.

Az EP feladata azonban a nyári természeti katasztrófákkal kapcsolatos uniós intézkedések értékelése, az előrejelző rendszer hatékonyságának növelésével kapcsolatban levonható tanulságok megfogalmazása, valamint annak megválaszolása, hogy hogyan lehetne az európai országok közötti szolidaritásra építve hatékonyabban megakadályozni és kezelni az ilyen katasztrófahelyzeteket.

"Az ilyen szomorú események kapcsán az együttérzésen túl a szolidaritás és egymás kölcsönös támogatása is nagyon fontos. Mint magyar képviselő, büszke vagyok arra, hogy a magyarországi tűzoltók otthoni nagyon nehéz anyagi és technikai körülményeik ellenére is elmentek Görögországba, ahol sikerrel vették fel a küzdelmet a lángokkal." - mondta el Olajos Péter néppárti magyar képviselő.

Ezzel együtt olyan anomáliákra is felhívta az MDF-es képviselő a figyelmet, melyet szerinte az Európai Uniónak és az európai kormányoknak alapvetően másként kellene kezelniük. Emlékeztetett arra, hogy mind a görögországi, mind a szicíliai tűzvészek kapcsán felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja is. Olajos Péter kifejtette, "Nagyon fontos, hogy egy-egy szándékos gyújtogatás során keletkezett kár, melynek során védett természeti értékek sérülnek vagy akár semmisülnek meg, ne vezethessen ezen területek átminősítéséhez. Ha egy szándékosan eldobott csikkel ki lehet játszani a hatóságokat, és a természetvédelmi indokok miatt visszautasított pl. építési engedélyekhez így hozzá lehet jutni, akkor hamarosan egész Európa lángolni fog. Az Európai Uniónak és tagállamainak különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az esetleges természeti katasztrófák vagy bűncselekmények miatt megsemmisült területek szakszerű helyreállítása és újratelepítése megtörténjen."

A cikk teljes terjedelmében a www.olajospeter.hu honlapon olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását