2024. május 6. - Ivett, Frida

APEC: a klímaváltozás az egyik legfontosabb téma

A klímaváltozás, világkereskedelmi kérdések és problémás zónák, köztük Irak is szóba kerül a vasárnap kezdődő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) találkozóján Sydneyben
2007. szeptember 2. vasárnap 12:50 - Hírextra
Az ausztrál miniszterelnök, John Howard terjesztette elő a globális felmelegedés témáját, és reméli, hogy a résztvevők valamiféle konszenzusra juthatnak, mielőtt még az ENSZ megvitatja a témát decemberben az indonéziai Baliban. Howard szeretné, ha az APEC vezetői megegyeznének egy hosszú távú elképzelésben a globális felmelegedés okozójának tartott káros gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az energiabiztonság és -hatékonyság is napirendre kerül.

Egy ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskdelmi övezet megteremtésének lehetőségét is megvitaják majd.

Az APEC vezetői az idei egyhetes csúcstalálkozón döntenek új tagok fölvételéről: a tagok közé kerülhet India. A dél-ázsiai ország élénkülő gazdaságával és politikai befolyásával tucatnyi ország egyike, amely bejelentette csatlakozási szándékát.

Bár nem szerepel a szigorúan vett napirendi pontok között, a terrorizmus elleni harcról és biztonsági kérdésekről esik majd legfőképpen szó a kétoldalú találkozókon. Napirendre kerül Észak-Korea és Kína növekvő katonai hatalma, valamint Irán, Irak és Afganisztán helyzete is.

Az APEC-nek jelenleg 21 tagállama van a Csendes-óceánnal határos országok közül, a világ népességének 41 százaléka tartozik hozzájuk. Az 1989-ben alapított társaság együttműködésének középpontjában a gazdasági növekedés, a kereskedelem és beruházás áll.

Évente tartanak csúcstalálkozót, idén Sydney-ben 21 csúcsvezető, 40 miniszter, 400 nemzetközi kereskedelmi vezető és 1800 újságíró lesz jelen.

Az APEC tagjai: Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Kína, Hong Kong, Indonézia, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Pápua-Új Guinea, Peru, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Taiwan, Thaiföld, az Egyesült Államok és Vietnam.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását