2024. április 26. - Ervin

Fradi meccs, Fradi-szurkolók nélkül

Mikor már azt gondoljuk, hogy nem tud minket meglepni a hazai futballélet, akkor mindig történik valami, hogy ezekre a tévhitekre rácáfoljon. Most amolyan Fradi szurkolók kontra Fradi vezetőség „állóháború” alakult ki. De ki lesz a győztes? Eg
2007. augusztus 31. péntek 21:13 - Malina Adrienn

A zöld-fehérek vezetősége négy mérkőzés óta nem engedik be a csapat mérkőzéseire azokat, akik szerintük kárt okoznak az Ferencvárosnak viselkedésükkel, szurkolói magatartásukkal.
Boros Bánk Leventét, a Ferencváros Szurkolói Szövetség alelnökét kérdeztem a kialakult helyzetről.

- Mi történ a Vecsés elleni mérkőzés előtt?
- Igazából ez már a Kazincbarcika elleni, idegenbeli meccs előtt kezdődött. A klub biztonsági emberei kiválasztottak két szurkolói csoportot, és azt mondták, hogy vagy semmi olyat nem tesznek, ami a biztonsági szolgálatnak nem tetszik, vagy ha mégis, akkor kidobják őket, vagy rendőrt hívnak. Már itt sem engedtek be kb. 200 embert, és semmi alapja nem volt a mellőzésnek, hiszen nem történt semmiféle atrocitás. Arca mondták meg, hogy ki mehet be és ki nem. Ez teljesen jogszabály ellenes cselekedet. A következő mérkőzésen is ez történt, ott az FTC biztonsági igazgatója, Tóth Csaba nem engedte be a szurkolókat. Akik egyesével akartak bejutni a stadionba, azokat sem engedte be, mondván valakihez biztos tartoznak. Velem közölte, hogy veszélyt jelentek a rendezvény biztonságára, amit én viccesnek tartok, mert sosem vettem részt semmiféle rendbontásban.


- Gondolt arra, hogy ilyesmi fog történni?
- Természetesen nem. A Vecsés elleni mérkőzést megelőző napon sajtótájékozatót tartott az FTC, ahol pont a családbarát stadionról beszéltek, és ekkor találkoztam Lapid Lajossal, az új biztonsági főigazgatóval, akit már korábbról ismertem. Beszéltünk néhány szót, de abban maradtunk, hogy találkozunk még, mert van mit megvitatnunk. Ehhez képest másnap kitiltott a stadionból, pontosabban Tóth Csaba, biztonsági igazgató tiltott ki, de gondolom főnökei utasítására.

- Paks elleni kupamérkőzés előtt már meg sem próbálták, hogy a mérkőzésre bemenjenek?
- A székház elé vonultunk, kb. 2-300 ember volt ott. A Fradiért mentünk oda, és szurkoltunk. Bent a stadionban is kb. ennyien voltak, viszont semmi hangulat nem volt a mérkőzésen.

- Az FTC augusztus 29-én kiadott sajtóközleményében arról írt, hogy az elmúlt öt évben a klubot ért károk meghaladják a százmillió forintos nagyságrendet. Ebbe a szurkolói rendbontások is beletartoznak?
- A klub az elmúlt 3 évben 1 millió forintos büntetést kapott a szurkolói viselkedés miatt, ez gyakorlatilag a mostani szigorított büntetéseknek köszönhető. Miért hivatkoznak egy 4 évvel ezelőtti állapotra, mikor az elmúlt 3 évben csökkent? Vagyis amióta a szervezett szurkolói csoportok egységesen lépnek fel, konszolidálódott a helyzet.

- Milyen folytatásra számít?
- Nem tudom, őszintén megmondom. Én érzem magam zavarban, hogy a klub figyelmét fel kéne hívni arra, hogy minden, amit tesznek az egy jogállamban elképzelhetetlen. Van ennek egy korrekt szabályozás arra, hogy hogyan lehet kitiltani embereket a stadionból; és itt ilyenről szó sem volt. Amennyiben a Fradi nem követi meg ezeket a szurkolókat, akiket teljesen jogtalanul tiltott ki a stadionból, akkor meg kell, hogy tegyük a szükséges jogi lépéseket. Most a Fradi oldalán pattog a labda, nekik kell változtatni, hogy a helyzet konszolidálódjon. Gyakorlatilag megalázták és jogtalanul a rossz hírünket keltik.

Rieb György, az FTC elnöke véleményére is kíváncsi voltam, hogy véleménye szerint miért szükségesek ezek a kitiltások.

- Az elmúlt 5 évben túlléptük a 100 millió forintos bírságot, amit az Magyar Labdarúgó Szövetségnek és különböző nemzetközi szövetségeknek be kellett fizetnünk. Idén nyáron az MLSZ kiadott egy belső szurkolói elvárást, ami a rasszizmus és trágár szavak használata esetében igen magas szintű büntetést helyez kilátásba. Ezek pontlevonások, de akár kizárás is lehet.
Az első meccsünk előtt egy próbamérkőzésen, amikor Edouard Ndjodo beállt, hangos huhogás hangzott fel, majd banánhéjat dobtak az öltözőbe, és ezért minket az MLSZ 200 ezer forintra büntetett meg. Az első hazai mérkőzésünk a BKV Előre ellen volt, és az ott történtek miatt újabb 300 ezer forinttal sújtottak. Ezek is káromkodások, nemzeti kisebbségek szidalmazása és rasszista bekiabálások voltak. Ezek után a Zrt.-nek lépnie kellett, mert nem szerettük volna, ha kizárnak a bajnokságból.

Úgy döntött az elnökség - 10 igen és 1 tartózkodás aránnyal -, hogy a szurkolói alapszabályok alapelvével egyet ért, de a Zrt. hozza meg a saját házirendjét. Ez megtörtént, és szerződtettük Lapid Lajos nyugalmazott rendőr, dandár tábornokot, hogy az ő segítségével dolgozzák ki azt a rendszert, amellyel megelőzhetjük a szurkolói fenyegetettséget.
Nem akarunk több pénz kidobni az ablakon a szurkolók viselkedése miatt. Azon a három meccsen, ahol a kitiltások érvényben voltak, nem történt semmiféle rendbontás. Nekünk viszont nem az a feladatunk, hogy őrködjünk a szurkolóink felett. Mi a Ferencvárosi Torna Club jövőjét szeretnék megoldani, és egy kompromisszumos ajánlatot tettünk, hogy aki elfogadja a szurkolói házirendet, az, visszajöhet, és szurkolhat a Fradiért.

Szeretnénk, ha nagyon rövid időn belül a szurkolói szövetség és a mi delegációnk asztalhoz ülne, és átbeszélnénk a dolgokat, mert azt sem szeretnénk, ha ők kint maradnának, de azt sem, ha pontlevonások és kizárás lenne a Fradi sorsa. Ma úgy áll a helyzet, hogy sajnos nem találunk főszponzort, mert azt mondják, hogy amíg balhé van a Fradinál, addig minek támogassák a csapatot.

Mi nem szeretnénk végérvényesen kitiltani a szurkolóinkat. Próbáljunk meg a korábbi Fradi hagyományoknak megfelelően drukkolni, és tényleg családbarát stadionná válni. Én nem szeretnék politikai szélsőségeket se jobbról, se balról a stadionba, nem szeretnék balhét, inkább zúgjon a Hajrá Fradi!

54/2004 (III. 31.) Korm. rendelet a sportrendezvények biztonságáról
17. § (1) A sportrendezvény látogatásától való eltiltást a szervező köteles az eltiltott személlyel írásban közölni. Az eltiltás az erről szóló szervezői közlés kézbesítése napjától hatályos.
(2) Az eltiltásról szóló írásbeli közlésben ismertetni kell:
a) az eltiltás alapjául szolgáló cselekményt, annak időpontját és helyszínét;
b) az eltiltás időtartamát;
c) azokat a sportrendezvényeket, illetve sportlétesítményeket, amelyekre kiterjed az eltiltás hatálya.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását