2024. május 5. - Györgyi

Az ENSZ BT késve kapta meg az Iránról szóló NAÜ-jelentést

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa késve kapta meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentését az iráni atomprogramról, a dokumentum néhány órával az átadás előtt felkerült az internetre.
2007. február 23. péntek 00:37 - Hírextra
. A hatoldalas jelentést helyi idő szerint csütörtök délben (közép-európai idő szerint este hatkor) adta át a Biztonsági Tanácsnak Gustavo Zlauvinen, a NAÜ New York-i képviselője. A jelentést azonban már ezt megelőzően több internetes honlapon, köztük az Egyesült Államok ENSZ-képviseletének a weboldalán is nyilvánosságra hozták. Az ENSZ-ben először le kell fordítani a hat hivatalos nyelvre (angol, kínai, spanyol, orosz, arab és francia) a dokumentumot, és csak ezt követően adják át a tagállamoknak.

Peter Burian, a BT soros elnöki posztját betöltő szlovák ENSZ-nagykövet közölte, hogy a NAÜ technikai okokkal magyarázta a késlekedést, amelyért elnézést kért.

Azt még nem tudni, hogy a jelentés mikor kerül a Biztonsági Tanács elé megvitatás céljából. Diplomáciai források közlése szerint legkorábban a jövő héten, vagy március elején kerül napirendre az iráni atomprogram.

A NAÜ kormányzótanácsa március 5-én vitatja meg a Mohamed el-Baradei, az ügynökség főigazgatója által készített jelentést, amely kimondja, hogy Irán nem függesztette fel urándúsító tevékenységét február 21-ig, a Biztonsági Tanács által megszabott határidőig.

A Biztonsági Tanács tavaly december 23-án egyhangúlag elfogadott határozatban megtiltotta a nukleáris anyagok és technológiák Iránnak történő eladását, és kilátásba helyezte, hogy további szankciókat rendel el az ázsiai ország ellen, ha az hatvan napon belül nem szünteti be urándúsító tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását