2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Huszonötezer évnyi időutazás

Az újkőkortól a török időkig ível a szombaton átadott Dombóvári Helytörténeti Múzeum régészeti kiállításának anyaga. A múzeumot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közkincs programjából újították meg.
2008. október 11. szombat 21:23 - Hírextra
A most elkészült Szepessy-terem, amely Szepessy László dombóvári születésű, az első világháborúban elhunyt költőről kapta a nevét, a város és környékének régészeti leleteit mutatja be. A Föld felett - föld alatt című új, állandó kiállítás az Illyés Gyula Gimnázium gyűjteményéből és az alsóhetényi, késő római kori erőd, illetve 2007-ben épült dombóvári áruház helyén végzett ásatás leleteiből ad keresztmetszetet.

Szabó Géza, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze szerint egy-egy darabot, például a lengyeli kultúrából származó, épen megmaradt festett edényt, vagy a dunai lovasisten meglepően jó állapotban előkerült, késő római ábrázolásait nagy múzeumok is megirigyelhetnék.

A régészek öt korszak települését és három temetőjét tárták fel; a korszakok mintegy huszonötezer évet ölelnek fel - mondta az ásatást irányító Szabó Géza. A legrégebbiek egy paleolit vadásztanya maradványai, de réz- és kora bronzkori, majd kelta, római, végül Árpád és török kori réteg is napvilágra került. A kiállítás javarészt a bronzkori emlékekből vonultat fel a többi közt csonttűket, szarvasagancsból készült faragott eszközöket és egy áldozógödör edénytöredékeit is. A tárlat érdekessége, hogy a gyerekek egy ásatásnál használt sírkeretben kipróbálhatják a régészek eszközeit, az alsóhetényi erődöt pedig maketten is megismerhetik.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: az épület felújítására a 2007 nyarán létrehozott kistérségi Közkincs kerekasztal nyert el 6,2 millió forintos támogatást az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közkincs Programjának pályázatán. A pénzből nem csak a Szepessy-termet alakították ki, hanem az egykori főszolgabírói ház elektromos hálózatát is felújították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását