2024. április 20. - Tivadar

Kiállították a seregélyesi kincset

A seregélyesei kincs néven ismert, 1976-ban talált nagy értékű gyűjtemény legszebb darabjaiból nyitottak kiállítást pénteken a székesfehérvári Budenz-házban.
2008. október 10. péntek 18:46 - Hírextra
A mindössze három napig látható tárlaton annak az antik és 20. századi ezüst- és aranyozott evőeszközökből, ékszerekből, étkezéshez használt tárgyakból álló leletegyüttesnek darabjait állították ki, amelyre 1976-ban kerítéscölöp ásása közben bukkant rá a seregélyesi Deák János.
A tárgyak egy részén a Zichy és a Széchenyi család címere látható. A szép ötvösmunkák angol, bécsi, francia és német műhelyekben készültek.

A megtaláló annak idején a leletet bevitte a seregélyesi tanácsházára, s az értesítés nyomán a Szent István Király Múzeum régészei tárták fel teljesen a kincs lelőhelyét. Az értékes tárgyakat a Szent István Király Múzeumban őrzik, s utoljára 2002-ben mutatták be.

A régészek szerint a kincsek a II. világháború előtt kerültek a földbe a seregélyesi Zichy-Hadik kastély parkjában, ahol egy későbbi parcellázás eredményeként a megtaláló földje is volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását