2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tovább csökkent a bűncselekmények, balesetek száma

Az idei év első nyolc hónapjában összességében tovább csökkent a bűncselekmények, a közúti balesetek, az ittas vezetők száma az előző évi adatokhoz képest, ugyanakkor romlott az országos felderítési mutató is az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek
2008. szeptember 26. péntek 19:10 - Hírextra
Az ORFK honlapján közölt adatok szerint januártól augusztus végéig 26 ezerrel kevesebb volt az ismertté vált bűncselekmények száma, mint 2007-ben, amikor 278 ezer 236 bűneset vált ismertté. Tavalyelőtt 280 ezer 860 bűnesetről szerzett tudomást a hatóság.

A felderítési eredményesség 2006-ban 50,6 százalék, 2007-ben 48,2 százalék, míg idén mindössze 44,9 százalék volt. A fővárosban idén augusztus végéig 68 ezer 317 bűncselekmény vált ismertté és 10.135 volt a bűnelkövetők száma, míg tavaly, az év azonos időszakában 72 ezer 850 bűnesetre 11.776 ismertté vált elkövető jutott.

Országosan 259 ezer 58 bűneset történt a rendőrség tudomása szerint, szemben a tavalyi 282 ezer 994 üggyel, ebből 73 ezer 326 esetben vált ismertté a bűnelkövető. A fiatal és gyermekkorú, valamint a külföldi elkövetők és a visszaesők száma évente csökken az adatok szerint.

A 2006-hoz viszonyítva 10 százalékkal csökkent az emberölések száma. Személyek elleni bűncselekmények miatt idén 12 ezer 260, tavaly 11 ezer 488 esetben indult nyomozás. Mintegy 10 százalékkal nőtt a becsületsértés, a könnyű testi sértés és a rágalmazás miatt indult eljárások száma.

Nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak miatt ez év első nyolc hónapjában 8 esetben indult eljárás, szemben a tavalyi 5 esettel. Garázdaság miatt csaknem ötszázzal több, 6.529 esetben indult eljárás.

Az adatok szerint 37 százalékkal emelkedett a szabálysértési feljelentések száma. Egyes rendőri intézkedésekkel szemben tanúsított erőszakos magatartás, illetve támadó fellépés 239 esetben fordult elő idén, az első nyolc hónapban.

A rendőrségi tájékoztatás megjegyzi, hogy csapaterő-tevékenység alkalmazására több állami és más rendezvényen is sor került. "A rendőrség, tanulva a 2006 őszi eseményekből, határozott, dinamikus, szakszerű és jogszerű fellépésével gyorsan és precízen oszlatta fel a békés jellegét elveszítő demonstrációkat vagy tüntetéseket. Ennek eredményeként elmaradtak az éjszakába nyúló nagy pusztítást és rombolást okozó erőszakos, randalírozó fellépések" - olvasható az összegzésben.

Az adatok szerint idén 162 ezer 172 vagyon elleni bűncselekmény történt, míg tavaly 176 ezer 450-ről volt a rendőrségnek tudomása.Zaklatás miatt idén január elsejétől indulhat büntetőeljárás, e miatt 1.124 ügyben indult nyomozás, így annak ellenére, hogy a tényállás nehezen bizonyítható, jelentősnek mondható társadalmi igény mutatkozott e cselekmény üldözésére - közli az Országos Rendőr-főkapitányság.

A gazdasági bűncselekmények rendőrségi nyomozásánál a 2007. év hasonló időszakával összevetve az ismertté vált bűncselekmény növekvő száma mellett javultak az eredményességi mutatók is.

Az első nyolc hónapban 7,02 százalékkal kevesebb személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, mint az előző év hasonló időszakában. Az elmúlt év hasonló időszakához képest 209-cel kevesebben haltak meg az utakon, mintegy 26 százalékkal kevesebben, mint tavaly.

Szintén visszaesett az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma, 25,65 százalékkal javult ez a mutató.

A "zéró tolerancia" bevezetése óta összesen 5.202 vezetői engedélyt vettek el a helyszínen, ebből 4.988 esetben magyar, 214 esetben külföldi vezető engedélyét vonták be azonnal.

A beutazási és tartózkodási tilalmat az ukrán és a szerb határszakaszon sértették meg a legtöbben. Itt összességében 210 százalékos volt az emelkedés. Az osztrák határnál 81 százalékkal kevesebb volt a visszatoloncoltak száma, mint az előző év első nyolc hónapjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását