2024. július 20. - Illés

Egyre bátrabbak az áldozatok

A családon belüli erőszak az utóbbi időben nem feltétlenül lett több, inkább nagyobb nyilvánosságot kap és többen kérnek segítséget, a társadalmak pedig kevésbé tűrik el az extrém eseteket - mondta Temesvári Beáta pszichiáter szerdán Szegeden, a Szociális
2008. szeptember 17. szerda 17:17 - Hírextra
A szakember hangsúlyozta, hogy a családon belüli erőszak magában foglalja a fizikai bántalmazást, amibe beletartozhat a szexuális visszaélés, illetve akár a gyermek megölése is. Emellett jelen van a pszichés bántalmazás, ami a sértéstől a megalázásig terjedhet, de ide tartozhat az elhanyagolás, lekezelés is.

Temesvári Beáta kiemelte: a helyzeteket súlyosbítja, hogy az áldozatok sokszor magukat hibáztatják a történtekért, miközben zsarolják vagy megfélemlítik őket. Ezekből a helyzetekből nehéz lelkileg menekülni, a fizikai bántalmazást tudják az áldozatok a legkönnyebben feldolgozni. Hozzátette, hogy sok esetben maguk a verést elszenvedők is bántalmazó szülőkké válnak. Gyakran azonosulnak az agresszorral, azaz megpróbálják felmenteni őt a cselekmény alól és találnak ideológiát arra is, hogy megérdemelték a jobbító szándékból történt erőszakot.
A kutatások szerint a nők az elsődleges célpontok, majd a gyermekek és az idősek következnek.
Billus Daniella, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője előadásában elmondta: a probléma megoldására kríziskezelő hálózatot hoztak létre. A kilenc központba telefonos bejelentkezéssel juthatnak be az érintettek, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat értesítésével. A házak egy hónapig fogadják a rászorulókat, és maximum egy hónapig lehet meghosszabbítani az ott tartózkodást. Ez idő alatt szakemberek foglalkoznak az érintettekkel, részt vesznek a munkában védőnők, rendőrök, önkormányzatok, illetve jogi képviselők.

Tavaly a kilenc helyszínre több mint 1300-an jutottak be, a felvétel kilencvennyolc százaléka volt indokolt - mondta a szakember, hozzátéve: az érintettek közül egyre több a nagycsaládos.
Működik egy Krízisambulancia is, hiszen sokan vannak, akiknek a problémái pillanatnyi jellegűek és akik nem igényelnek azonnali kiemelést, de tanácsot és információt igen.

A hálózatot folyamatosan bővítik a jövőben is, továbbá tervezik a intézmények korszerűsítését. Új elem lesz a félutas kiléptető ház, amelyről három-négy helyen folynak már tárgyalások az országban, ezek általában a helyi önkormányzatok fenntartásában, minisztériumi támogatással valósulnak majd meg. A remények szerint jövőre beinduló programokkal az a cél, hogy előtakarékosság keretében, csúsztatott lakásbérlet fizetésével segítsenek megteremteni az újrakezdéshez szükséges feltételeket - tette hozzá Billus Daniella.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását