2024. április 18. - Andrea, Ilma

Január óta több, mint ötezer bevont jogsi

Szeptember közepéig 5.545 vezetői engedélyt vettek el a helyszínen a rendőrök az ittas járművezetőkkel szemben alkalmazott "zéró tolerancia" miatt; az év első nyolc hónapjában 27 százalékkal csökkent az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma -
2008. szeptember 15. hétfő 19:07 - Hírextra
A "zéró tolerancia" értemében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár. A szabálysértési felelősségre vonásnak nem feltétele a befolyásoltság megállapítása, ahhoz elegendő az alkohol szervezetben való jelenlétének bizonyítása.

Bencze József elmondta, hogy a május 1-je óta "élesben" alkalmazott objektív felelősség elve nyomán szeptember közepéig 120 ezer bírságoló határozatot hoztak, ennek felét már kézbesítették. Május óta 4,8 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, ebből 1,3 milliárd forintot a megbírságoltak befizettek.

A fizetési hajlandósággal kapcsolatban kiemelte: a rendőrség tapasztalatai szerint az úgynevezett "lejárt határozatokat" a megbírságoltak befizetik, mindössze 2.500 olyan ügyről tudnak, amikor az érintett a határozat jogerőre emelkedése ellenére nem fizette be a bírságot; magánszemélyek esetében a lakóhely szerint illetékes jegyző, gazdasági társaság esetében az APEH hajtja be a bírságot.

A főkapitány felhívta a figyelmet arra: nem az a cél, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem az, hogy javuljon a közlekedési morál, ennek pedig már érezhető jelei vannak. Példaként említette, hogy az első nyolc hónap adatai alapján 209-cel kevesebben haltak meg az ország útjain, mint tavaly januártól szeptemberig. A statisztika szerint a halálos balesetek száma 25 százalékkal csökkent, és 27 százalékkal kevesebb az ittasan okozott személyi sérüléses baleset.

Bencze József ugyanakkor megjegyezte, hogy 14-15 százalékkal nőtt a kerékpárosok által okozott személyi sérüléses közúti balesetek száma, az ő védelmükben országos ellenőrző akciót tartanak.
A rendőrség május 1-jétől "élesben" alkalmazza az objektív felelősség elvét; a hét kiemelt szabálysértés elkövetése esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzemben tartójával szemben.

A jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó kitételeket, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását