2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Folyamatos bevezetés

Aktívan és folyamatosan vezetik be az európai étel- és italgyártók az Irányadó Napi Beviteli Értéken alapuló önkéntes jelölési rendszert.
2008. július 22. kedd 11:45 - Hírextra
Az Irányadó Napi Beviteli Érték vagy röviden INBÉ a magyar fogyasztóknak sem ismeretlen, hiszen már számos terméken, például joghurtokon, kekszeken, édesipari termékeken látható a jelölés, amelyből kiderül mennyivel járul hozzá adott termék a napi tápanyagszükséglethez, illetve a táblázatról leolvasható a termék teljes energiatartalma is.

Egy múlt év novemberében kezdődő és idén márciusig tartó felmérés során Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában kérdeztek meg 2026 étel- és italgyártó céget - köztük multinacionális vállalatokat és családi tulajdonban lévő hentesüzleteket, pékségeket is - az INBÉ bevezetéséről.

Az adatokból kiderült, hogy a válaszadók csaknem fele (44 százaléka) alkalmazza az INBÉ-információt tartalmazó címkéket.

Jóllehet a nagyvállalatoké a vezető szerep, mivel mintegy 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy bevezette a INBÉ címkék alkalmazását vagy tervezi annak bevezetését, a közepes társaságok 58 százaléka és a kisvállalkozások 34 százaléka szintén használja az INBÉ jelölési rendszert vagy tervezi annak használatát - tudatta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége a távirati irodával.

Két évvel ezelőtt még alig alkalmazták az INBÉ jelölési rendszert, ma pedig az élelmiszerek és italok jelentős és gyorsan növekvő hányadát lefedi a rendszer.

A felmérés szerint az INBÉ címkéket alkalmazó cégek 79 százaléka várhatóan a termékválasztéka több mint felét bevonja az alkalmazásba, és 75 százalék a csomagolás elején kívánja feltüntetni az INBÉ-információt.

Magyarországon is egyre több cég tartja fontosnak, hogy termékein feltüntesse az Irányadó Napi Beviteli Értéket. Jelenleg az egyik gyorsétterem-lánc és tizenegy cég termékeinek csomagolásán található meg az új jelrendszer.

Egy 2008. júniusi, egészségtudatos magyar fogyasztók között végzett kutatás eredménye szerint az emberek nagyon pozitívan reagálnak az INBÉ bevezetésére.

Nem csak tetszik a vásárlóknak a jelölés, de kifejezetten keresik is az üzletekben található termékeken.

A válaszadók véleményéből kiderült: szeretnék, ha még több terméken szerepelne az INBÉ-alapú jelölés, hogy ez alapján tervezhessék napi étkezésüket - áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tájékoztatójában.

Az INBÉ jelölési rendszer megértését egy információs honlap is segíti: a www.mitiseszemiszom.hu oldalon nem csak az INBÉ címkékről lehet többet megtudni, de a fogyasztók segítséget kaphatnak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállításához is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását