2024. április 12. - Gyula

A light is hízlal?

A kalóriaszegény üdítőket kedvelők gyakrabban elhíznak, mint azok, akik soha nem fogyasztanak ilyen italokat. A szívgyógyászat vezető folyóirata, a Circulation által közölt tudományos cikk azonnal kiváltotta az üdítőital-gyártó világcégek viharos tiltakoz
2008. május 13. kedd 10:40 - Hírextra

A vizsgálat célja annak tisztázása, hogy mitől függ az elhízás és a magas vérnyomás, a vérben keringő zsírok túlzott mennyisége, illetve a cukorbetegség megjelenése. Az előbb fölsoroltak együttes neve szív-anyagcsere tünetcsoport, orvosi szaknyelven kardio-metabolikus szindróma.

Ezek a tünetek gyakran járnak együtt: aki kövér, annak előbb-utóbb megemelkedik a vérnyomása, megnő a vérkoleszterinje és nagy esélye van arra, hogy cukorbetegsége is lesz. Mindezek a koszorúérbetegség legfontosabb kockázati tényezői.

A kutatók kilenc év után vizsgálták meg a tanulmány résztvevőinek étrendjét, akiknek kiindulási adatait annak idején rögzítették és hat év után már egyszer ellenőrizték. Az önkéntesek 66 pontból álló kérdőíven vallottak arról, hogy mit és mennyit esznek, illetve isznak és valamennyiük egészségi állapotát is részletesen megvizsgálták.

A szív-anyagcsere tünetcsoport kilenc évvel a tanulmány kezdete után a résztvevők 40 százalékában megjelent. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jellegzetes amerikai koszt - sok finomőrlésű lisztből készült kenyérféle, cukor, hamburger, sültkrumpli, marhahús és az utóbbiak erősen sózva -, illetve az ellenkező típusú étkezés: sok gyümölcs, zöldség, hal és baromfihús, teljes őrlésű gabonafélék és alacsony zsírtartalmú tejtermékek hogyan függnek össze a betegség kifejlődésével.

Egyértelműen kiderült, hogy a jelenleg szokásos amerikai étrend, ami kedvezőtlen összetétele mellett sok kalóriát is tartalmaz, kifejezetten hozzájárul a szív-anyagcsere tünetcsoport kiváltásához. Ez kiváltképp a hamburger, hotdog és a hasonló, gyorséttermi ennivalók gyakori fogyasztására volt igaz, de a különböző sülthúsok és a sültkrumpli evése is hasonló következménnyel járt.

Ami a jelen tanulmány szerint jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, az a csökkent zsírtartalmú tejtermékek - joghurt, sajt - bőséges fogyasztása. A vizsgált személynek az a csoportja, amely sok sovány tejterméket evett vagy ivott, ritkábban került a szív-anyagcsere tünetcsoport orvosi kezelést igénylő tagjai közé.

A statisztikai értékelés legmeglepőbb eredménye az volt, hogy azokhoz képest, akik soha nem ittak kalóriaszegény üdítőitalt, azoknak az amerikai felnőtteknek, akik minden nap legalább egy doboz ilyen üdítővel enyhítették szomjukat, 34 százalékkal nagyobb volt az esélye az elhízásra, vagy arra, hogy magas vérnyomásukat vagy koleszterinszintjüket, esetleg cukorbetegségüket kezeltessék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását