2024. április 16. - Csongor

Meghülyít az adalékanyag

Butíthatnak a mesterséges színezékek. Egy vizsgálat szerint hat élelmiszeradalék, tartósítószerrel keveredve, hiperaktivitást és koncentrációs zavart okoz. Az Európai Parlament szakbizottsága szerint ezt a csomagolásra is rá kellene írni.
2008. július 14. hétfő 07:18 - Hírextra
Különösen a gyerekeknek gyártott cukorkákra, joghurtokra és üdítőkre. Ha a javaslatot az egész parlament elfogadja, több ezer terméket kell átcímkézni Magyarországon is.

Még pirosabb, még sárgább, még színesebb. Ezek a nem természetes anyagokkal színezett élelmiszerek a gyerekek kedvencei. Egy vizsgálat szerint azok a 3-9 év közötti gyerekek, akik ilyeneket ettek, hiperaktívak lettek, és kevésbé tudtak figyelni a feladatukra. Ezért kezedményezte több fogyasztóvédelmi szervezet, hogy tiltsák be a mesterséges adalékanyagokat. Az Európai Parlament illetékes bizottsága szerint az ilyen színezőanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy gyerekeknél aktivitási és koncentrációs zavarokat okozhat.

Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője azonban szkeptikus: "Olyan sok élelmiszerben fordulnak elő, hogy nem nagyon lesz választás, hogy a szülő azt mondja, ez nem akarom megvenni. Nem biztos, hogy talál olyat, amiben nincsenek benne."

Európában több mint 1500 adalékot használnak. Ezeket vizsgálja most át az unió, mert a mesterséges színezők közül soknak van mellékhatása.

"Az azoszínezékek különösen a skandináv országokban, bizonyos népcsoportoknál sokkal nagyobb százalékban okoznak ilyen allergiához hasonló tüneteket, nem igazi allergiáról van szó, csak hasonló tünetekről, mint más vegyületek" - mondta Sohár Pálné, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tudományos tanácsadója.

Az élelmiszergyártók többnyire azért választják a mesterséges színezékeket, mert tartósabbak, nem bomlanak el idő előtt, és olcsóbbak, mint a természetes alapanyagból készült adalékok.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását