2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Amerika segít

Az Egyesült Államok anyagi támogatásával viszik vissza Oroszországba a Budapesti Kutatóreaktorból - erről írt alá megállapodást April H. Foley amerikai nagykövet és Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára kedden Budapesten.
2008. július 8. kedd 17:25 - Hírextra
Az egyezmény része annak az együttműködésnek, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az USA és Oroszország kötött; célja, hogy a világ összes kutatóreaktorában átálljanak a nagy- helyett a kisdúsítású fűtőelemek használatára - tájékoztatta a Külügyminisztérium szóvivője, Szelestey Lajos közleményben az MTI-t.

Ezzel tovább növelhető a világ nukleáris biztonsága és csökkenthető a nukleáris anyagok nem békés célú felhasználásának lehetősége - olvasható a kommünikében.

A szóvivő hozzátette: a szovjet tervezésű kutatóreaktorok Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártott nagydúsítású fűtőelemeit Oroszország veszi vissza és dolgozza fel.

Mint írta, a szállítást az amerikai fél finanszírozza és segít abban is, hogy a Budapesti Kutatóreaktor a jövőben kisdúsítású uránt tartalmazó fűtőelemekkel üzemelhessen.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI megkeresésére elmondta: 4-5 milliárd forint közötti az az összeg, amellyel az USA támogatja az elhasznált nukleáris fűtőelemek Oroszországba szállítását.

Az egész programra azért van szükség - folytatta -, mert ezeket a - budapesti és a hozzá hasonló - kutatóreaktorokat korábban világszerte nagydúsítású uránüzemanyag használatára tervezték; ám az ilyen uránból akár atombombát is lehet készíteni.

Az amerikai kormány ezért elindított egy fenyegetettséget csökkentő kezdeményezést, és komoly anyagi segítséget nyújt mind a fűtőelemek visszaszállításához, mind pedig az átálláshoz a kisdúsítású uránt tartalmazó fűtőelemekre - tette hozzá Rónaky József.

Kitért arra is, hogy a Budapesti Kutatóreaktor Magyarország legnagyobb, legértékesebb kutatási berendezése, a Magyar Tudományos Akadémia Atomenergia-kutató Intézete üzemelteti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását