2024. március 29. - Auguszta

Magyarország is részt vesz

Magyarország is részt vesz azon a nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton, amely 2008. július 9-én kezdődik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szervezésében.A NAÜ 74 tagállama és további 9 nemzetközi szervezet részvételével zajló, kétnapo
2008. július 8. kedd 15:06 - Hírextra
A gyakorlat egyrészt a kommunikációs hálózatok és a nemzetközi segítségnyújtási mechanizmus tesztelését, másrészt a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási tervek alkalmazhatóságának ellenőrzését tűzte ki célul.

Hasonló, a nemzetközi balesetelhárítási felkészülés értékelését, javítását lehetővé tevő gyakorlatokat a NAÜ rendszeresen szervez a tagállamok és az érintett nemzetközi szervezetek részvételével.

Hazánk az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer működtetésével csatlakozik a gyakorlathoz, melynek tevékenységét a katasztrófák elleni védekezés országos koordinációját ellátó Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse, illetve a Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság irányítja, az érintett minisztériumok képviselőinek bevonásával.

A gyakorlaton részt vesz az Önkormányzati Minisztériumban működő Nemzeti Helyzetértékelő Központ, a Külügyminisztérium, az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat nukleárisbaleset-elhárítási szervezete is.

A magyar hatóságok, szervezetek azt ellenőrzik a gyakorlat során, hogy megfelelően felkészültek-e egy távoli nukleáris veszélyhelyzet értékelésére és a szükséges lépések megtételére.

Ennek keretében elsősorban azt vizsgálják, hogy az adott szituációban szükséges-e kereskedelmi, turisztikai korlátozások bevezetése, illetve milyen információt és segítséget szükséges nyújtani a mexikói magyar képviseleteknek, állampolgároknak, érdekeltségeknek.

A nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat részleteiről az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat ad felvilágosítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását