2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mire jó a holisztika?

Mind gyakrabban hallhatunk, olvashatunk a holisztikáról, amelynek lényege, hogy az embert egésznek tekinti, nem kezeli külön a testet és a lelket, hanem törekszik a test, lélek és szellem egységének megteremtésére. Szemlélet vagy gyógymód? Mindkettő, amin
2008. június 13. péntek 09:48 - Hírextra
A hármas egység megteremtése és fenntartása nem könnyű feladat, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal és a külvilággal - mondja Tóth Kinga, az ország első, 2005 végén megnyílt holisztikus gyógy- és wellness szállodájának fiatal vezetője. - A holisztika abban a meggyőződésben gyökerezik, hogy a világegyetem integrált egész, amelyben minden mindennel összefügg. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, hanem magát a beteget is gyógyítja. Miközben egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani, a megelőzésre, azaz a prevencióra is koncentrál. A holisztikus kezelések által nem tüneteket kezelünk, hanem okokat kutatunk. Az indiai ayurvedikus gyógyászatban már sok-sok évvel ezelőtt alkalmazták a holisztikus szemléletet. Valójában a görögök múltjában is fellelhető már, hiszen maga a szó a görög holosból ered, ami egészet, egységet jelent, míg a kínai orvoslás célja a harmónia, az egyensúly helyreállítása. A holisztika nem szedi részeire a világot, nem egyszerűsíti le a helyzeteket szétdarabolással, nem a részleteken keresztül közelít a valósághoz, hanem azt a maga teljességében, osztatlanságában próbálja "megfogni".

A lelki-mentális harmónia eléréséhez az asztrológia, a grafológia vagy akár az ősi kínai harcművészeten és meditációs mozgásokon alapuló tai-chi is igénybe vehető a speciális szállodában. Grafológust is alkalmaznak, de hagyományos orvosi szolgáltatásokat is nyújtanak a gyógyászati központban, ahol reumatológus és fizioterápiás szakorvosok is dolgoznak.

- Nyolcvan szobánk mellett van egy, az alternatív természetgyógyászat legújabb módszereit alkalmazó úgynevezett holisztikus központunk is - teszi hozzá az ismertetéshez Tóth Kinga. - Tíz különteremben vehetik igénybe a vendégek a különféle hagyományos és egzotikus masszázsokat, kezeléseket.

- Magyarok, vagy inkább a külföldről érkezők?

- Idáig belföldről jellemzően a wellness szolgáltatásokat igénylők érkeztek, elsősorban hétvégenként és ünnepnapokon, de már egyre több a külföldi, gyógyulást kereső vendég is, akik főként a német nyelvterületről jönnek, s általában az idősebb korosztályhoz tartoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását