2024. március 28. - Gedeon, Johanna

78 évig élnek az amerikaiak

Első alkalommal emelkedett az amerikaiak várható átlagélettartama 78 évre - jelentette be szerdán az amerikai kormány, amelynek szakértői főként annak tulajdonítják az örvendetes javulást, hogy a vezető halálokok miatt bekövetkező elhalálozások száma csök
2008. június 12. csütörtök 11:04 - Hírextra
A különbség már a 2005-ben és 2006-ban született gyerekek életkilátásaiban is megmutatkozik: utóbbiak átlag négy hónappal fognak tovább élni.

Korábban évről évre két-háromhónapos élettartam-hosszabbodást jeleztek az adatok, ám a 2006-os év "szokatlanul gyors javulást" mutat - fogalmazott a Pennsylvania Egyetem egyik demográfusa.
A nemzetközi összehasonlításban azért az Egyesült Államokat mintegy harminc ország is megelőzi: Japánban például a 2006-ban született gyerekek átlagban 83 évet élnek majd, és a svájciak, valamint ausztrálok is hosszabb életre számíthatnak.

Az amerikai Egészségügyi Statisztikai Országos Központ a 2006-ban begyűjtött halotti bizonyítványok 95 százaléka alapján számolta ki a most közzétett adatokat. (Körülbelül 2,4 millióra teszik az elhunytak számát.) A 78 éves várható átlagos élettartam a 2006-ban születettekre vonatkozik, amennyiben a halálozási trendek nem változnak.

A jelentés szerint a 15 vezető halálok közül kilencben tapasztalható visszaesés: köztük a szívbetegségeknél, a ráknál, a baleseteknél és a cukorbetegségnél.

A 100 ezer lakosra jutó halálozási ráta a 2005-ös 799-ről 2006-ban 776-ra csökkent.
A gyermekhalandóság is több mint két százalékkal (az ezer születésre jutó 6,9 esetről 6,7 esetre) szorult vissza.

A leglátványosabb javulás azonban az influenza és tüdőgyulladás miatti halálozásban következett be: itt 13 százalékos csökkenést tapasztaltak 2005-ről 2006-ra a szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását