2024. április 24. - György

Mérsékelhető a cukorbetegség súlyossága

Az eddig végzett legnagyobb szabású vizsgálat szerint a gliclazid MR alapú szoros vércukorkontroll mérsékli a cukorbetegség súlyos szövődményeit: a vesekárosodás kockázatát 21 %-kal csökkenti.
2008. június 11. szerda 13:23 - Hírextra
Az Amerikai Diabétesz Társaság előtt ma bemutatott, valamint a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent ADVANCE-vizsgálat eredményei szerint a szoros vércukorkontroll a cukorbetegek millióinak lehet előnyös.
A cukorbetegség világszerte az egyik legkomolyabb kihívás az egészségügy területén. Körülbelül 250 millió ember szenved cukorbetegségben, becslések szerint ez a szám 2025-re elérheti a 380 milliót.

A kutatás vezetője, Steven MacMahon professzor, az ausztráliai George Intézet főigazgatója szerint "a cukorbetegség globális elterjedésével állunk szemben. Az ADVANCE-vizsgálat eredményei túlmutatnak az eddig ismert tényeken, hiszen kimutattuk, hogy a hemoglobin A1c (HbA1c - a vércukorkontroll fontos paramétere) 6,5 %-ra csökkentése biztonságos és hatékony eszköz a súlyos szövődmények csökkentésében, különös tekintettel a vesekárosodásra, amely a diabétesz legsúlyosabb szövődményei közé tartoznak, és a cukorbetegek ötödének haláláért felelősek."
A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) ritkán fordult elő az ADVANCE-vizsgálat során, pedig arra számítottam, hogy gyakoribb lesz azok között, akik intenzív terápiában részesülnek" - mutatott rá a vizsgálat igazgatója, Anushka Patel professzor, a Nemzetközi George Egészségügyi Intézet Munkatársa és hozzátette: "ezek az adatok megerősítik, hogy a vércukorszint csökkentése diabéteszben biztonságos, és kiemelt szerepet játszik a súlyos szövődmények megelőzésében.

Az ADVANCE-vizsgálatot az ausztráliai Nemzetközi George Egészségügyi Intézet orvosai kezdeményezték és tervezték 20 ország kutatóiból álló független csoportot bevonásával. A vizsgálatban 11 140, 2-típusú diabéteszben szenvedő beteg vett részt, akik 5 évig álltak kezelés és utánkövetés alatt. A vizsgálat célja az volt, hogy a hemoglobin A1c szintjét 6,5% alá tudják szorítani. Az intenzív kezelést minden páciensnél a szulfonilurea-csoportba tartozó gliclaziddal végezték, szükség szerint egyéb gyógyszerekkel kiegészítve a célérték eléréséig.
Az ADVANCE-vizsgálat legfőbb eredményei alapján elmondható, hogy a gliclazid MR alapú intenzív vércukorkontroll:

- biztonságosan szabályozta a vércukorszintet, átlagosan 6,5 %-os HbA1c szintet eredményezve
- szignifikánsan (10 %-kal) csökkentette a diabéteszes súlyos szövődményeinek előfordulását, ami a veseszövődmények 21 %-os csökkenésében, illetve a proteinuria (a fokozott kardiovaszkuláris rizikó megbízható markere) kialakulásának 30 %-os mérséklődésében mutatkozott meg.

- kedvező tendenciát mutatott a kardiovaszkuláris halálozás kockázatának csökkentése terén (12 %), jóllehet a változás statisztikailag nem volt szignifikáns.

"Mára világossá vált, hogy a diabétesz jelentősebb vaszkuláris szövődményeinek megelőzése többirányú megközelítést igényel, amely minden csökkenthető rizikófaktort célba vesz, ezek között a szoros vércukorkontroll rendkívül fontos szerepet játszik, különösen a vesék védelmében." - vonta le a következtetést John Chalmers professzor, a kutatást vezető testület elnöke.

A vizsgálat további részletei: www.advance-trial.com oldalon elérhetők.

Röviden a Servier-ről

A Servier független gyógyszeripari csoport, Franciaországban a legnagyobb, világviszonylatban pedig a második legnagyobb francia gyógyszervállalat. A Servier évente összesen 3,3 milliárd eurós forgalmat bonyolít a világ 140 országában. A Servier több mint 20.000 munkatársat foglalkoztat világszerte, ebből 2.600-an a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak. A Servier forgalmának mintegy 25 %-át fordítja kutatás-fejlesztésre, ami a szektorban tapasztalható átlag duplája. Valamennyi a Servier által a piacra bevezetett gyógyszer saját kutatás eredménye. A Servier jelenleg 78 kutatás-fejlesztési projecten dolgozik, 38 új, innovatív gyógyszer van a klinikai fejlesztés valamelyik fázisában.



További információ:
dr. Sükösdi László
Tel.: 238-7799
Laszlo.SUKOSDI@hu.netgrs.com
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását