2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A dohányzás halláskárosodást okoz

Belga tudósok szerint a dohányzás és az elhízás halláskárosodást okozhat.Ennek ellenére a kutatók szerint a halláskárosodás szempontjából változatlanul a munkahelyi zajártalom a legnagyobb kockázati tényező.
2008. június 11. szerda 09:33 - Hírextra
Az antwerpeni egyetem kutatói által irányított vizsgálatban négyezer 53 és 67 év közötti férfi és nő vett részt, akik hallásvizsgálaton estek át. Ezt követően a kutatók kikérdezték a résztvevőket életmódjukról, esetleges káros szokásaikról, valamint munkahelyükről, s annak zajszintjéről.
A kutatás egyik irányítója, Erik Fransen szerint a dohányosoknál és az elhízottaknál a magas frekvenciájú hangok percepciója sérül, bár a károsodás korántsem volt olyan mérvű és kiterjedésű, mint amilyent a munkahelyi zajártalom vált ki.

"A halláskárosodás mértéke egyenes arányban áll az illető testtömeg-indexével (BMI), valamint a naponta elszívott cigaretták számával" - mondta Erik Fransen, hozzátéve, hogy a hallás romlása már egyévi rendszeres dohányzás után kezdődik meg.

Mint a tudós kifejtette, más szervekkel ellentétben a hallószerv esetében a károsodás visszafordíthatatlan.

A kutatók szerint mind a dohányzás, mind az elhízás esetében a halláskárosodás azonos ok, a vérkeringés zavarai miatt következik be.

A rossz vérkeringés egyrészt oxigénhiányt okoz, másrészt az anyagcsere kevesebb toxikus végtermékét távolítja el a hallószervből.

Amanda Sanford, a brit dohányzás-ellenes szervezet, az Action on Smoking and Health (ASH) képviselője szerint a belga vizsgálat eredményei figyelmeztetésként szolgálhatnak a fiatalabb dohányosok számára.

"A fiatalok közül sokan azt hiszik, hogy középkorúként majd leszokhatnak a cigarettáról, s megúszhatják a nikotin okozta károsodást. Ebben az esetben a leszokás nem segít, hiszen a halláskárosodás már bekövetkezett" - hangsúlyozta Amanda Sanford.
A kutatást részben a brit halláskárosodottakat egyesítő szervezet, a Royal National Institute for the Deaf (RNID) finanszírozta.
Mark Downs, a RNID képviselője szerint a lakosság elöregedésével a korhoz kötött halláskárosodás komoly társadalmi problémát jelent majd.

"A hallás elvesztése az élet alkonyán megnehezíti az idős embernek a kapcsolattartást szeretteivel és a barátokkal, ennél fogva elmagányosodik, s depresszióssá válik" - ecsetelte Mark Downs az egészségügyi probléma társadalmi hatásait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását