2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Fidesz és a kormány javaslatai közel állnak egymáshoz

A Fidesz és a kormány javaslatai közel állnak egymáshoz, olyannyira, hogy a kabinet a felsőoktatási törvényben már szabályozta az ellenzéki párt több javaslatát. Ezt Szabó Zoltán mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. március 20. csütörtök 12:20 - Hírextra
Az MSZP országgyűlési képviselője minderről annak kapcsán beszélt, hogy Pokorni Zoltán korábban a Fidesz nevében hét pontban foglalta össze pártja felsőoktatást érintő javaslatait.
Ezek közül Szabó Zoltán egyet nevezett olyannak, amely megfontolandó, és amelyet még nem szabályoztak. A Fidesz szerint kötelezővé kellene tenni az emelt szintű érettségit az egyetemekre történő bejutáshoz.

Szabó Zoltán szerint a javaslat megfontolandó, ugyanakkor - mint hozzátette - ellentmond neki az, hogy a műszaki és a természettudományos szakokon már most is alacsonyabb a ponthatár, illetve az emelt szintű érettségi újabb akadályt jelentene a hátrányos helyzetű diákok számára.
A szocialista politikus a többi javaslatról azt mondta, hogy már rendezte őket a felsőoktatási törvény. Ezek közé sorolta Szabó Zoltán az intézmények folyamatos akkreditációját, a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés közötti átjárhatóságot, az életpálya-vizsgálatot, a felvételi keretszámok és szakirányok meghatározásánál a gazdasági élet szereplőinek véleményét, továbbá az alapdiploma elfogadásával kapcsolatos kérdéseket.

Pokorni Zoltán múlt héten ismertette a Fidesz hétpontos javaslatát. Elmondta: sürgősen hozzá kell látni a felsőoktatás akkreditációs rendszerének áttekintéséhez, valamint a kétszintű érettségi szabályainak áttekintéséhez. Javasolta továbbá az államilag finanszírozott és az önköltséges felsőoktatás átjárhatóságának jogi szabályozását, a fiatal diplomások életpálya-vizsgálatának megteremtését, és a mesterképzésbe bejutás haladéktalan rendezését. Pokorni Zoltán szerint szükség lenne arra is, hogy a gazdaság

szereplői jogilag szabályozott módon vegyenek részt a felsőoktatás-politikában: a gazdaság fogadja el a hároméves alapdiplomát és a gazdaság szereplőit vonják be a képzési területek arányainak meghatározásába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását