2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tarlós szerint elegen lesznek

Majdnem megoldhatatlan feladat előtt állnak azok, akik meg akarják hiúsítani a népszavazás sikerét - jelentette ki Tarlós István, Fidesz népszavazási kampányának irányítója, aki az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a kampányban tudatosan a
2008. január 29. kedd 09:39 - Hírextra
Tarlós István szerint az MSZP láthatólag abban reménykedik, hogy nem mennek el elegen szavazni, de komolyan maguk sem hisznek ebben. Gyakorlatilag majdnem nulla az esélye annak, hogy az MSZP a 2006-ban történtek és az őszödi beszéd után ezekben a kérdésekben ezt el tudja érni - fogalmazott.

Hangsúlyozta: főként a miniszterelnöktől függ, hogy milyen következményei lesznek egy eredményes és sikeres népszavazásnak, hiszen "ő van helyzetben", ő dönti el, hogy a referendum eredményére hogyan reagál. "Ez az ő személyes felelőssége" - tette hozzá.

Ugyanakkor úgy vélte: Gyurcsány Ferenc reagálása nem csak saját politikai perspektíváit befolyásolja majd alapvetően, hanem a szocialistákét is. Az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc rengeteget árthat egy agresszív vagy ügyetlen reakcióval, ezzel hosszú időre tönkreteheti pártját - fogalmazott Tarlós István.

A politikus utalt arra is, hogy már elkezdődött a "riogatás" március 15-ével is, de kérdés, hogy ez kinek áll érdekében. Aki józan ésszel gondolkodik - utalt az MSZP szlogenjére - az könnyen beláthatja, hogy a jobboldalnak nem álltak érdekében a 2006. szeptember 17-én és október 23-án történtek. "Most megint kezdik ezt mondogatni, amitől az a rossz érzésem támad, hogy ők már tudnak valamit, amit mi nem tudunk" - mondta.

Hangsúlyozta: fontos a népszavazás konkrét tartalma is, másrészt azonban a referendum bizalmi kérdés, hiszen miért bízna az ország egy olyan kormányban, amely eddig soha nem tartotta a szavát. Az MSZP akar a józan ésszel kampányolni, de józan ésszel nézve mi lenne ebben ráció, miért lennének a magyar emberek olyan "ütődöttek", hogy egy ilyen kormányra szavaznak a továbbiakban is - tette fel a kérdést. Szerinte merészség a kormány részéről közvélemény-kutatásnak nevezni a népszavazást, mert ez a nép lekicsinylését jelenti.

Tarlós István tavaly szeptember végén jelentette be, hogy - továbbra is pártonkívüliként - elvállalja a Fidesz népszavazási kampányának vezetését. A politikus akkor azt mondta, hat feltétellel vállalja a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló referendum kampányának politikai irányítását; többek között szabad kezet kért a kommunikációban.

Az MTI arról is kérdezte a politikust, hogy az eltelt négy hónapban a gyakorlatban hogyan érvényesültek a feltételei. Tarlós István azt mondta: határozott bizalmat érez a Fidesz elnökségi tagjai és Orbán Viktor pártelnök részéről, akik mindig korrektül betartották a feltételeit, a kommunikációban pedig továbbra sincs megkötve a keze. "Nekem nem írnak sillabuszokat, nem kérik számon, hogy miért azzal érveltem, amivel érveltem" - fogalmazott.

Mint mondta, ő maga is részt vett a párt két héttel ezelőtti siófoki elnökségi ülésén, ahol meghatározták a kampány stratégiáját, a hétfőn Debrecenben kezdődött háromnapos elnökségi ülésnek viszont nem ez lesz a témája, így ezen nem is lesz ott.

Tarlós István, aki tavaly november elején indult országjárásra, úgy vélte: az országjáró gyűléseknek nem az a céljuk, hogy arról az országos napilapok írjanak, hanem épp az a lényeg, hogy a helyi sajtó beszámoljon az eseményről, mert vidéken az emberek sokkal szívesebben olvassák a helyi újságot, nézik, hallgatják a helyi tévét és rádiót. "Ez egy nagyon is tudatos cél az országjárással" - mondta a politikus, aki szerint elsősorban az a céljuk ezeknek a fórumoknak, hogy alapigazságokra mutassanak rá, többek között arra, hogy a kormány eddig azt tette, amit a nép nem akart, a népszavazás után pedig kénytelen lesz azt tenni, amit az emberek akarnak.
A politikus elmondta, hogy ő maga is folytatja országjárást, de a kampány utolsó két és fél hetében még három-négy "team" kezdi majd járni a vidéket. Várhatóan a Fidesz elnöke, és nagy valószínűség szerint Varga Mihály és Pokorni Zoltán alelnökök, valamint Szájer József, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese is bekapcsolódik az országjárásba.

A politikus arról is beszélt, hogy az MSZP és az SZDSZ kampánykiadásaival, valamint a kormány kommunikációs kiadásaival szemben a Fidesz költségei valóban szerények, az ő saját, közvetlen kampánystábja is kicsi, de szerinte nem minden pénzkérdés.

Mint mondta, a kormány 125 millió forintba kerülő Új Magyarország kiadványához képest a Fidesznek valószínűleg lesz egy ennél sokkal egyszerűbb, olcsóbb és lényegretörőbb tájékoztató füzete. Hozzátette: valamennyi televíziós és rádiós spot is lesz, ugyanakkor még nem dőlt el, hogy óriásplakátokkal kampányolnak-e. Tarlós István azt mondta: az óriásplakátokat személy szerint határozottan ellenzi, de ebben nem ő dönt, hanem a kampányra megalakult kreatív csoport.
A kampány irányítója szerint a helyi fideszesek, és az általa alapított Polgári Szociális Bázis tagjai is aktívan részt vesznek majd a kampányban. Mint mondta, a helyi pártszervezet egységeinek konkrét mozgósítása Kubatov Gábor pártigazgató feladata. Sajtóhírekre reagálva hozzátette: a legnagyobb ostobaság, hogy Kubatov Gáborral haragban lennének. Mint mondta, Kubatov Gáborral nem főnökei egymásnak, jó ha egy hónapban egyszer beszélnek. A világon semmi közünk egymáshoz, én a kampány politikai vezetését vállaltam, Kubatov Gábor pedig a pártszervezetek egységeinek a mozgósításával foglalkozik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását