2024. április 19. - Emma

Tarlós szerint a kormány sorsáról dönt a népszavazás

A Fidesz kampányfőnöke szerint a kormány sorsáról, a szocialista kampány irányítója szerint az egészségügyről és az oktatásról szól a március 9-re kiírt népszavazás; Tarlós István és Juhász Ferenc a köztelevízió csütörtöki Nap-kelte műsorában nyilatkozott
2008. január 24. csütörtök 10:17 - Hírextra

A mostani vita a Gyurcsány-kormány és a társadalom konfliktusa, mert ha Gyurcsány Ferenc nem ígért volna valamit, akkor most nem kellene népszavazást tartani - jelentette ki Tarlós István arra a televíziós vitára utalva, amelyet a 2006-os parlamenti választást megelőzően a két nagy párt miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor folytatott egymással.

"Akkor azért nem két hajléktalan kötött három kevert után fogadást egy útszéli kocsmában" - fogalmazott a Fidesz kampányának irányítója. Hangsúlyozta: a kormány és a szocialisták már elkéstek a tájékoztatással, a tájékoztatásra és a társadalmi vitára a döntés előtt lett volna szükség, a tájékoztatás most már csak arról szólhat, hogy "a történtek után miért nekünk kell hatalmon maradni".
Tarlós István szerint nem szabad "végzetesen félreérteni" a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy a népszavazás előrehozott választás lesz.

"Orbán Viktor nem azt mondja, hogy a Gyurcsány-kormány mit fog lépni egy eredményes népszavazásra" - mondta. Tarlós István szerint a Fidesz elnöke arról beszél, hogy hasonló esetben "működő demokráciákban tisztességesen és lelkiismeretesen működő kormányok mit szoktak tenni".

A Tarlós István előtt nyilatkozó Juhász Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a népszavazás az egészségügyi és oktatási reformról szól. Elismerte, hogy az elmúlt másfél évben a szocialisták elmulasztottak számos lépést, ezt most pótolni kell, bár a lehetőségek már jóval korlátozottabbak.

Ha már úgy alakult, hogy szavazni kell, akkor meg kell ragadni az esélyt az emberek korrekt tájékoztatására, hogy értsék: "nem estek fejre, nem hülyültek meg" a szocialisták az elmúlt időszakban, hanem az egészségügy és az oktatás átalakításához, a működésükhöz szükséges jobb feltételek megteremtéséről van szó - mondta.

Juhász Ferenc leszögezte: az MSZP nem kíván olyan vitába kezdeni, amely arról szólna, hogy ki hazudott nagyobbat: Gyurcsány Ferenc, vagy Orbán Viktor?

Külön hangsúlyozta, hogy "senki ne hagyja magát becsapni abban a tekintetben, hogy ez a szavazás arról szólna: a kormánynak mennie kell, vagy sem. Az a szavazás két év múlva lesz esedékes."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását