2024. április 30. - Katalin, Kitti

MSZP-reagálás Orbánra

A népszavazás komoly esély a változtatásra, a referendum a három konkrét kérdésen túl arról is szól, hogy az emberek eltörölhetnek egy rossz politikát, egy kudarcokkal teli korszakot - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt hétfői budapesti frakcióül
2008. január 28. hétfő 14:30 - Hírextra
A Fidesz elnöke pártja országgyűlési képviselői előtt mondott helyzetértékelőjében úgy forgalmazott: "nem egyszerűen három konkrét kérdésről mondunk ítéletet a népszavazáskor. (...) Ez a három konkrét döntés egy nagy szimbolikus döntéssé is összeáll.

Az igenek többet jelentenek, mint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése. Nemcsak rossz intézkedéseket, hanem egy rossz politikát akarunk eltörölni, le akarunk zárni egy kudarcokkal teli korszakot, azt akarjuk, hogy a népszavazás megváltoztatassa a politikát Magyarországon, és egy új korszakot nyisson meg".

Orbán Viktor kiemelte: az első igennel az emberek kiállhatnak saját önbecsülésükért, saját igazukért, a másodikkal a pénzükért, a harmadik igennel pedig világosan megüzenhetik, hogy hazug politikusoknak nincsen helyük a közéletben.

A pártelnök a jelenlegi helyzetet úgy jellemezte: "Magyarország süllyed", lejtőn van, a gazdaság romlik, a mindennapi élet lehetőségei egyre szűkülnek, és az általános vélekedés az, hogy ez így nem mehet tovább, a kormányzati hazugságokkal együtt élni nem lehet.

Szerinte ebben a helyzetben a magyar emberek kaptak egy komoly esélyt a változtatásra, és Magyarország nagy lehetőség kapujában áll.

Kijelentette: a cél nem lehet más, minthogy a népszavazás érvényes és eredményes legyen, az igenek érvényes és egyértelmű többsége szülessen meg, mert ha a hazugságok uralják tovább az országot, akkor a "szakadék aljában kötünk ki", és nem tudni, emberi számítás szerint lesz-e még visszaút.

Orbán Viktor a fideszes képviselőknek arról beszélt, hogy a kampány során milyen üzeneteket juttassanak el az embereknek. Az első ilyen üzenet, hogy a népszavazás nem pártkérdés, nem számít, ki kire szavazott korábban, melyik oldalra húz a szíve, most arról van szó, hogy a XXI. század legfontosabb kérdéseiről, az oktatásról és az egészségügyről kell dönteni, amiben sem pártok, sem szakértők, sem a nemzetközi pénzvilág, sem az üzletemberek nem határozhatnak a magyar emberek helyett.

A Fidesz elnöke szerint azt is meg kell értetni az emberekkel, hogy a "kormányzati hazugságok" és "az ország süllyedése" közvetlen összefüggésben van egymással, és mivel semmi sem megy tönkre magától, ezért valakik felelősek, amiért ez bekövetkezett. Hiszem, hogy emberek döntő többsége tudja kiket terhel a felelősség - tette hozzá a pártelnök, aki szerint március 9-én az emberek végre dönthetnek azokról, akik eddig a fejük fölött döntöttek róluk.

Hangsúlyozta: az embereknek azt is el kell mondani, ha nem mennek el a népszavazásra, akkor azzal azt üzenik, hogy továbbra is hagyják magukat becsapni.

Ne legyen illúziónk, ez meg is fog történni, újabb megszorítások, adó- és áremelések szigorítások várhatók - vetítette előre Orbán Viktor. Megjegyezte: a felelős döntés a hazugságok megállítása.
Mint elhangzott, a választóknak a jövőről is beszélni kell, vagyis arról is meg kell győzni az embereket: soha sem lehet annyira tönkretenni az országot, hogy közös erővel ne lehetne újra és újra felemelni.

Orbán Viktor a kormánykampányról azt mondta, a "kormányzati hazugsághadjárat" ismét beindult, és legalább akkora, mint amilyen 2006-ban volt. Felszólította a kormányt, hogy hagyja abba azt az "arcátlan és alkotmányellenes" gyakorlatot, hogy közpénzből kampányol az emberek ellen.

Arról is beszélt, hogy az egészségbiztosítási törvényről mindenképpen lesz népszavazás, hiszen ha a kormánypártok nem támogatják a Fidesz törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezését a parlamentben, ott lesz az Albert-házaspár kérdése. Szerinte ugyanakkor ésszerűbb, olcsóbb és emberségesebb lenne, ha a kormánytöbbség támogatná a Fidesz kezdeményezését és erről a témáról is most tartanának népszavazást.

Juhász Ferenc, a szocialista párt népszavazási kampányának koordinátora reagálásában az MTI-nek azt mondta, Orbán Viktor harmadjára ígér kormánybuktatást, harmadjára "vágja át a saját híveit". Megjegyezte: a fideszes pártelnök először az önkormányzati választásokat tekintette a parlamenti voksolás harmadik fordulójának, majd a parlamentnek adott 72 órás ultimátumot.

Az MSZP elnökhelyettese közölte: az ellenzéki pártelnöknek ideje lenne bevallania, hogy a népszavazás mint kormánybuktatás már most megbukott, mert az nem változtat a kabinet helyzetén.

Juhász Ferenc megjegyezte ugyanakkor, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás után a szükséges korrekciós lépéseket meg kell hozni. Arra kérte a Fidesz elnökét, tegyen javaslatot arra, honnan pótolják az egészségügyből, a felsőoktatásból elvonandó forrásokat.

Az egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazásról a szocialista politikus elmondta: Orbán Viktor szemmel láthatóan a feszültség fenntartásán fáradozik, mert már jó előre tervezi a következő "kormánybuktató" népszavazást. Kérdésre válaszolva az elnökhelyettes közölte: az MSZP-frakció még nem foglalkozott a törvényt megerősítő népszavazással.

Ha korrekt elvi magatartást akarunk tanúsítani és nem hagyjuk magunkat letéríteni az útról, akkor erre a kérdésre nemet kell, hogy mondjunk - szögezte le Juhász Ferenc az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását