2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Berlinben avatott Hiller

A magyar kormánynevében Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken este hivatalosan is felavatta a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum új épületét.
2007. december 1. szombat 08:36 - Hírextra
Mintegy 400 meghívott német és magyar vendég jelenlétében aminiszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Berlin szívében, egyben a kulturális élet központjában fekvő épület átadása kiemelkedő fejezetet jelent a német-magyar kulturális, oktatási és tudományos együttműködés szempontjából. Ugyanezt a gondolatot emelte ki üdvözlő beszédében a német kormány nevében Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter is.

Hiller István hangsúlyozta, hogy az új, impozáns, ötemeletesépület történelmi helyszínen jött létre, azon a helyen, ahol az eredeti Collegium Hungaricum 1926-tól 1945-ig, a II. világháborúban történt lebombázásáig állt. Megemlékezett azokról, akik elvitathatatlan érdemeket szereztek a magyar szellemi élet berlini műhelyének létrehozásában, mindenekelőtt Gragger Róbertról, aki alapította és vezette a berlini Humboldt egyetem magyar intézetét, amelyből "kinőtt" a Collegium Hungaricum. A miniszter utalt arra, hogy 1945-től egészen 1973-ig nem volt magyar kulturális intézet Berlinben; akkor kezdett el működni az egykori NDK fővárosában a Magyar Ház. Felidézte a vasfüggöny és a berlini fal lebontását, amellyel elhárult az egyik legfőbb akadály az egységes Európa megteremtésének útjából. Ettől kezdve Németország és Magyarország kapcsolatai is intenzívebbé váltak, s ennek volt köszönhető, hogy a magyar állam 1997-ben visszakapta a történelmi telket.

Az új székház alapkövét tavaly márciusban rakták le, ami egybena németországi magyar kulturális évad nyitányát jelentette. Az eddigi legnagyobb szabású magyar kulturális évad most azzal ér véget, hogy megnyitja kapuit a Collegium Hungaricum új épülete - emelte ki Hiller.

Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek azépület létrejöttében, elsősorban is Masát Andrásnak, a Collegium Hungaricum igazgatójának. Végezetül hangsúlyozta: biztos abban, hogy a kulturális intézet új épülete a magyar-német közös európai gondolkodás helyszíne lesz.
Anette Schavan német miniszter sikereket kívánt az intézettevékenységéhez. Hangsúlyozta a tudomány és a kultúra szerepét a két ország közötti kapcsolatokban, s felidézte az együttműködés több évszázadra visszatekintő hagyományait.

A hivatalos beszédeket követően Esterházy Péter mondottköszöntőt. A Németországban is rendkívül népszerű magyar író hangoztatta: Berlin olyan hely, ahol az írók azokat a gondolatokat is kimondják, amelyeket sehol másutt, még Budapesten sem. Az új épülettel kapcsolatban a kultúra közvetítésének bonyolultságát említette, utalva arra: egy intézmény megbízható, maga a kultúra megbízhatatlan, s ezt a kettőt kell összeegyeztetni. Esterházy Péter beszédét a Keller Vonósnégyes dalbetétei szakították meg.

Az ünnepi est a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbbtehetsége, Palya Bea és kvintettje koncertjével zárult. Szombaton nyílt nap lesz a Collegium Hungaricum új épületében, számos politikai és kulturális rendezvénnyel, egyebek között egy pódiumbeszélgetéssel Hiller István, Konrád György és a korábbi német külügyminiszter, Joschka Fischer részvételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását