2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újjászületett az intézet

Valóságos történelmi kör zárul le azzal, hogy péntektől új helyre költözik berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH): 63 év után után visszatér régi lakóhelyére, a német főváros szívébe, a Humboldt Egyetem és a Gorkij Színház mögötti
2007. november 29. csütörtök 15:33 - Hírextra

Az alapkőletételre még tavaly márciusban került sor, ami egyben a németországi magyar kulturális évad megnyitó aktusa is volt. Azóta másfél év telt el, s az új épület felavatása egyben a kulturális évad záróaktusát is jelenti.

Az első magyar tudományos intézetet a német fővárosban 1917-ben hozta létre az abban az időben Berlinben tevékenykedő magyar irodalomtörténész, Gragger Róbert a Humboldt egyetemen, majd ugyanő alapította meg 1924-ben a Collegium Hungaricum tudományos - s kulturális - kollégiumot, s annak igazgatója volt 1926. november 10-én bekövetkezett haláláig.

A Collegium Hungaricum 1924-ben még a Marinstinstrassén volt. Az akkori magyar kormány Klebersberg Kunó kultuszminisztersége alatt 1926-ban vette meg az úgynevezett Herz-palotát, ahová az intézet azután költözött.

A palota - s vele az egykori kulturális intézet - azonban a II. világháborúban bombatalálat következtében elpusztult, s a Collegium Hungaricum 1945-ben megszűnt létezni. 1973-tól, az akkori NDK-s időktől Kelet-Berlinben, mind a mai napig ideiglenesnek tekintett helyiségekben újította fel tevékenységét. Az azóta bérelt, Karl-Liebknecht-Strasse 9 alatti székhelyről, az úgynevezett "Haus Ungarn-ból" való végleges kiköltözéssel most az intézet több évtizedes történetének újabb fejezete zárul le.

A Magyar Köztársaság 1997-ben kapta vissza a történelmi telket, ahol a régi intézet állt, és ezt követően készíttette el az újjáépítéssel kapcsolatos első terveket. Olyan koncepció született, mely egyszerre felel meg a történelmi hagyományoknak, illetve az újszerű elvárásoknak, s modern, némiképp a magyar Bauhaus-hagyományokat felelevenítő épülettömb született.

Az építésre a kulturális kormányzat 2003-ban írt ki nyílt pályázatot. A győztes Schweger Assoziierte Gesamtplanung GmbH által javasolt tervek alapján impozáns, ötemeletes épület jött létre német kivitelezésében, 3184 négyzetméteres alapterületen. A berlini CH olyan intézmény lesz, ahol a kultúraközvetítés, a rendezvények szervezése és lebonyolítása, ösztöndíjas kutatók, tudósok fogadása, kutatói, tudományos tevékenység egyszerre valósulhat meg. Az épületben kiállító terem, egy úgynevezett multifunkcionális - azaz filmek vetítésére, színházak és előadások tartására egyaránt alkalmas - terem, könyvtár, továbbá irodák, valamint kávézó és étterem kapnak helyet.

A kétnapos hivatalos ünnepség pénteken este kezdődik Hiller István magyar oktatási és kulturális és Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter megnyitójával. Az ünnepi avatási beszédet a Németországban is rendkívül népszerű és elismert Esterházy Péter tartja, akit egyfajta írói-zenei párbeszéd keretében a Keller Vonósnégyes kísér, majd Palya Bea és quintetje ad koncertet.

Szombaton pedig a kétoldalú kapcsolatokról, a kultúra szerepéről és a múlt feldolgozásáról kerekasztal-konferenciára kerül sor Hiller István, valamint Joschka Fischer volt német külügyminiszter és Konrád György író részvételével. Utána pedig az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre a Valaki más című naplóregényéből olvas fel, majd a kétnapos ünnepség keretében levetítik az Oscar díjra jelölt Maestro rendezőjének, M. Tóth Gézának legújabb animációs rövidfilmjét az Ergo-t. A berlini vetítés a film nemzetközi premierje lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását