2024. március 29. - Auguszta

Bambivá tette Sophia Lorent a Burda

Életművéért a legrégebbi német médiadíjnak számító Bambi-díjjal jutalmazták csütörtök este Düsseldorfban Sophia Loren olasz színésznőt. A Burda Kiadó Bambi-díjait - amelyet a német média Oscar-díjainak - neveznek, 1948 óta osztják ki a legkülönbözőbb kate
2007. november 30. péntek 08:11 - Hírextra
Az alapítók eredeti szándéka szerint azoknak, akik "tevékenységükkel megmozgatják, lenyűgözik és fellelkesítik az embereket."

A bronzból készült, 18 karátos arannyal bevont "életmű"-őzszobrocskát a 73 éves Oscar-díjas színésznő a zsűri - azaz a médiakonszern főszerkesztői - indoklása szerint az olasz és a nemzetközi filmművészetben nyújtott páratlan teljesítményével érdemelte ki.
Tiszteletbeli Bambit kapott szociális, mindenekelőtt a gyermekeket támogató tevékenységért a feltűnő szépségű Rania jordániai királyné, a nemzetközi film kategóriában pedig a 76 éves német Armin-Mueller Stahl, aki több évtizedes pályafutása során eddig 150 filmben, s emellett számtalan színpadi szerepben játszott, s a közelmúltban pedig a Buddenbrook-ház immár negyedik filmváltozatának forgatásába kezdett.

A bátorság Bambi-díját kapta az amerikai Tom Cruise, aki az elmúlt hetekben a Hitler elleni sikertelen merényletet elkövető Stauffenberg grófról készülő, Valkyrie című film főszereplőjeként Németország, s a berliniek kedvence lett. Mint a zsűri indoklásában hangoztatta: a 45 éves Cruise páratlan elkötelezettséggel keresi a művészi kihívásokat, nem riadva vissza a kockázatoktól sem.
A nemzetközi zene kategóriában Bon Jovi és együttese részesült az elismerésben. Bambihoz jutott a Született feleségek című amerikai vígjátéksorozat egyik főszereplője Eva Longoria is.

Az első Bambi-díjazott Jean Marais francia filmszínész és Röck Marika, a magyar származású primadonna és filmszínésznő volt, de a későbbiekben sokak mellett Bambi-díjat kapott Borisz Jelcin néhai orosz elnök és az 50-es és 60-as évek másik olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida is.
A Bambi-díjakat idén 59-ik alkalommal adták át, s először Düsseldorfban. A meghívott több mint 1300 vendég - a politika, a gazdaság, a kultúra, a média és a sport illusztris képviselői - egy 350 méteres vörös szőnyegen keresztül vonultak be a düsseldorfi kongresszusi központba, ahol az este során valósággal "hullottak" a Bambik. 15 kategóriában összesen 32 Bambi került kiosztásra.

A díjnak egyetlen, hivatalosan meg nem erősített magyar vonatkozása is van: állítólag Rökk Marika kislánya nevezte el az őzet ábrázoló díjat Bambinak, Felix Salten mesekönyvének címszereplője alapján.

A csütörtök esti Bambi-gála szokásos "bemelegítőjeként" egy nappal korábban a médiavilág csaknem 1000 meghívott vendégének részvételével jótékonysági estet rendeztek. A főpróbán rekordösszeg, kereken 970 ezer euro gyűlt össze különböző gyermeksegélyezési programokra. Az adományokból jelentős mértékben kivette részét a Bambi "házigazdája", Düsseldorf városa is. Egyes értesülések szerint a legmélyebben egy helyi szálloda tulajdonosnője nyúlt a pénztárcájába, aki 100 ezer eurót ajánlott fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását