2024. április 27. - Zita

Kínai kultúra Magyarországon

Jövő évben kínai kulturális évad lesz Magyarországon - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután szerdán megbeszélést folytatott Szun Csia-cseng (Sun Jiazheng) kínai kulturális miniszterrel Pekingben.
2007. november 14. szerda 21:08 - Hírextra

Ez nem a hagyományos kölcsönösség elve, mivel Kína a partnereket nem keresi, hanem kiválasztja - utalt Hiller a szeptember óta zajló kínai magyar kulturális évadra, és hozzátette, hogy ezzel Magyarország a régió tekintetében nagyon nagy lépéselőnyre tett szert, hiszen Kínát mindenhol tárt karokkal várnák.

Ez egy olyan befektetés, ami hosszabb távon hasznosul, kifutása körülbelül három év, de Magyarország olyan regionális pozícióra tehet szert a folyamatos építkezéssel, ami az ország egészének igen sokat hoz - mutatott rá a tárcavezető Kína fejlődésének ütemére célozva.

Hiller István szólt arról is, hogy Magyarország a kínai kulturális minisztertől meghívást kapott a 2008-as pekingi olimpia előtti felvezető, és a játékok utáni levezető kulturális programsorozaton való részvételre.

A kétszer háromhetes rendezvényre minden bizonnyal a magyar kulturális évad eddigi programjai alapján kaptunk meghívást - vélekedett a tárcavezető, és megjegyezte, hogy a tudomása szerint a meghívás egyedi.

Az olimpiai játékokat övező sajtófigyelmet tekintve a magyar kultúra egészen különleges bemutatkozási lehetőséget kap - hangsúlyozta.

Ismertetése szerint a kínai fél által nem fedezett kiadásokra a minisztérium költségvetéséből biztosítanak forrást, a magyar szervezők év végéig tehetnek javaslatot a bemutatandó előadásokra, amelyekről a kínai fél jövő év februárjában dönt.

"Azzal, hogy Magyarország folyamatos és szisztematikus kulturális építkezést folytat Kínában, sikerült a világ egyik leggyorsabban fejlődő hatalmának figyelmét magunkra irányítani" - emelte ki a miniszter, kifejtve, hogy a kulturális szempontból igen hasonló közép-európai országok közül Kína minden bizonnyal egyet fog kiválasztani partnernek.

Olyan sebességgel nyomul a kulturális diplomácia Kína felé, hogy a távol-keleti országban 2011 után "nem lesz hely" - utalt Hiller István a magyar kultúra megjelenésének jó időzítésére a 2008-as pekingi olimpiai játékok és a 2010-es sanghaji világkiállítás előtt.

Olyan figyelem irányul Kínára, hogy a két világrendezvény után már csak olyan financiális feltételekkel lehetne megjelenni, ami Magyarországnak akkor már nem adatna meg. A jelenlegi beruházás tízszerese sem lenne elég - érzékeltette a miniszter.

Hiller István hétfőn utazott el a "Szabadság, szerelem" elnevezésű, szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad második szakaszának nyitórendezvényeire. A jövő év áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit.

Ezen az őszön mintegy kétszáz magyar művész tart harminc esemény keretében mintegy hatvan bemutatót Pekingben és Sanghajban, 2008-ban pedig több mint száz művész utazik Hongkongba és Sencsenbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását