2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pénz a jazzbe

Három éven át, 2008 és 2010 között évente 25 millió forinttal támogatja miniszteri keretéből Hiller István a Magyar Jazzművészek Társaságát (MJT). Az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken írta alá az oktatási és kulturális tárca vezetője és Szakcsi La
2007. november 23. péntek 14:16 - Hírextra
Hiller István miniszter hangsúlyozta: a magyar dzsessz világhírű és egyedi, a kiszámítható támogatás azt a célt szolgálja, hogy ez a jövőben is így legyen. A megítélésében az is szerepet játszott, hogy a társaság a tárcával közösen vállal felelősséget a következő, igen tehetséges nemzedék ügyéért - tette hozzá.

A támogatás arra is kötelezi a Magyar Jazzművészek Társaságát, hogy évente egy nagyszabású eseményt hozzon létre, vegyen részt fesztiválokon, és fejlessze, különösen a fiatalok érdekében, a nemzetközi kapcsolatait.

Babos Gyula gitáros máris beszámolhatott arról, hogy 2008 őszére hatalmas dzsesszünnepet terveznek, amelynek várhatóan a Magyar Állami Operaház ad majd helyet, és a közönség számíthat arra, hogy a műfaj egyik világsztárja is fellép.

A társaság négy tagja az aláírás idején külföldön volt, így nem lehetett jelen - ez is jelzi a nemzetközi kapcsolatok folyamatosságát. A támogatásért köszönetet mondó Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző pedig a hét elején London legnagyobb dzsesszfesztiválján aratott sikert.

A tehetséggondozásban is ért már el eredményeket az MJT, amely kezdeményezte a szaktárca segítségével létrejött Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj megalapítását. A 2004 őszén alapított társaság egyéb alkalmi támogatásokban is részesült. Így teremthették meg a főváros egyetlen, napi rendszerességgel működő dzsesszklubját, a Columbus Jazzhajót, amelyen már több mint 600 koncertet adtak, és több mint 100 formáció - köztük sok fiatal - mutatkozott be.
A műfaj képviselői egyetértenek abban: mivel intézményes és egyetemi színvonalú lett a dszesszmuzsikus-képzés, a pályakezdők számára bemutatkozási, hangfelvételi lehetőségeket kell teremteni.

Hiller István miniszter hozzátette, hogy a 1990-ben, Gonda János alapította Magyar Jazz Szövetséggel is tárgyalnak, hasonló, hosszabb távon garantálható támogatási gyakorlat kidolgozásáról.

Végül Dés László szaxofonművész, zeneszerző bejelentette, hogy a véleménye szerint máig leghitelesebb munka, Pernye András A jazz című kötete negyven év után újra megjelenik, ezekben az órákban hagyja el a nyomdát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását