2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Habis-kártyások Egerben

Forrongnak az indulatok Egerben. A hevesi megyeszékhelyen a török várostrom óta nem tapasztalt össztűz alatt tartja egymást a helyi Fidesz és az MSZP. A támadások az elvileg pártokon felül álló, civil polgármestert, Habis Lászlót is elérték. Mi a kampányi
2007. november 13. kedd 10:17 - Constantinovits Milán
Visszalépés és válaszlépés

Eger akkor került az országos média reflektorába, amikor október végén a helyi szocialisták kiadtak Visszalépés címmel egy színes anyagot, amit minden egri háztartásba eljuttattak. Ebben kritikát fogalmaztak meg a város fejlődésének elmúlt egy évéről, és visszalépésnek minősítették Eger jelenlegi helyzetét az előző ciklushoz képest. Szellemi mélypontként, politikai bizonytalanságként értékelték a jobboldali városvezetést, és említést tesznek a helyi médiumok kisajátításáról is. Az MSZP szerint ugyanakkor a Visszalépés nem kampánycélokat szolgál, csupán évértékelő összegzés.

A Fidesz válaszában ordenáré támadásnak, mocskolódásnak, politikai célú csúsztatásnak és hazugságnak, zavarkeltésnek titulálta a kiadványt. Homa János fideszes képviselő szerint dr. Nagy Imre, korábbi szocialista polgármester képtelen elfogadni, hogy elege lett a választópolgároknak a baloldali irányításból. Szeleczki János fideszes alpolgármester pedig nyilvánosan megkérdezte: „Milyen alapon kérnek bármit számon a városvezetésen azok, akik a korábbi időszakban pazarolták a település pénzét?

Az események nem zárultak le, a múlt héten Bodnár Pál fideszes frakcióvezető lemondásával tovább éleződtek a feszültségek. A politikus azzal indokolta döntését, hogy rendszeresen olyan előterjesztések kerülnek az önkormányzat testülete elé, amelyről a Fidesznek nem volt korábban tudomása, noha az ő támogatásukkal lehetett polgármester az Egri Lokálpatrióta Egylet színeiben induló Habis László. A civil szervezet és a képviselő-testületben relatív többséggel rendelkező Fidesz között az együttműködés korábban sem volt zökkenőmentes: nem sikerült elsőre megválasztani a fideszes alpolgármestert, illetve Demeter Ervin, volt titokminiszter, fideszes önkormányzati frakciótag is élesen bírálta a polgármestert.

Közben a Fidesz reagált a szocialista kiadványra, legalábbis ennek értékelhető Deák Boldizsár városatya sajtótájékoztatója, ahol kijelentette, gyanúja szerint az előző, MSZP-s városirányítás alatt tízmilliós nagyságrendű visszaélés történt az egri kistérségi gyógypedagógiai szakszolgálat működtetésére elnyert pályázati pénzzel. Sőt, Deák szándékai szerint feljelentést is tesz a Heves Megyei Főügyészségen. A szocialisták viszont cáfolják a vádakat, és állnak az esetleges hatósági vizsgálat elé.

„A legmocskosabb dolog, amit el tudok képzelni!” - Interjú Törőcsik Miklóssal, a helyi ellenzék képviselőjével

Összeállításunkban először dr. Törőcsik Miklóst, az MSZP-SZDSZ-frakció képviselőjét szólaltattuk meg.

Képviselő úr, hogy tisztán lássuk a helyi politikai erőviszonyokat: az önkormányzatban a jobboldalnak a civil szervezetek képviselői által van többsége, akik együtt szavaznak velük?

A jobboldalnak úgy van többsége, hogy a Fidesz, az MDF, egy szélsőjobboldali képviselő, és az Egri Lokálpatrióta Egylet van együtt. Ez utóbbi civil szervezetnek mondja magát, azonban mindig úgy viselkedik, mint egy politika párt. A polgármester úr közülük kerül ki, és a kormányzás ideológiája éppen ezen alapulna, hogy pártok felett áll. De ez nem igaz, mert a saját szervezete is pártszerűen működik, másrészt pedig egy pártkonglomerátum áll mögötte. A valódi civilek nincsenek benne a közgyűlésben.

Önök a hetekben kiadták a Visszalépés című anyagot, amelyben kritizálják a jelenlegi városvezetést. Mi motiválta önöket, hogy épp most egy kampányszerű kiadványt jelentessenek meg?

Nem kampányszerű. Egy éves az önkormányzat, és ezt az egy évet értékeltük. Úgy látjuk, hogy azok a folyamatok, amik elindultak az előző ciklusban, megtorpantak. Az a dinamikus fejlődés, ami jellemző volt Egerre, megállt és vissza is fordult helyenként. Ha eredmények vannak, azok mind olyanok, amelyeket még az előző városvezetés készített elő. Ám ezekkel a mostani vezetők dicsekednek, úgy mutatják be, mintha az ő érdemeik lennének.

Tud említeni olyan konkrét területet, ahol visszalépés történt?

Persze. Nem látni a hulladékgazdálkodás kifutását: az a hulladékégető társulás, ami jól beindult, teljesen leállt. A kultúra finanszírozásában egyedi és kivételező eljárások vannak. Egészen durván beleszólnak a civil világ életébe, amire mi nagyon vigyáztunk, hogy független legyen. A pénzelosztásnál központilag döntik el, hogy ki kapjon és ki ne. Politikai vagy személyes alapon szelektálnak.

Kik a felelősök ezért a negatív folyamatokért?

Úgy gondolom, hogy ezeknek két oka van: az egyik, hogy rendkívül erőteljes a Fidesz nyomása, pontosabban a benne levő egyes személyek nyomulása, az alpolgármestertől kezdve. A másik ok, hogy a polgármester úr mindig enged ezeknek, ha úgy tetszik, csapdahelyzetben van, nem tud vagy nem akar ellenállni a kéréseknek.

Bodnár Pál képviselő úgy nyilatkozott, hogy a városvezetés nem kommunikál a Fidesszel sem az előterjesztésekről.

Meglehetősen gyakran fordul elő, hogy problémák adódnak az előterjesztésekkel, és a szavazásokkal. Nem egyszer megesik, hogy megszavazunk valamit, de nem úgy jön ki, ahogy a polgármester szeretné, és ilyenkor újraszavaztat. Ezt már nyílt fórumon az MSZP frakcióvezetője is szóvá tette: ez nem egy játszótér, ahol játszani lehet a szavazásokkal.

A Fidesz kiadott egy közleményt a napokban, amelyben azt állítják, hogy tízmilliós nagyságrendű visszaélés történt az előző városvezetés idején. Ezt hogy értékeli? Van valóságalapja?

Ez a legmocskosabb dolog, amit el tudok képzelni! Ott vannak a pályázat lebonyolításának dokumentumai, meg lehet nézni, hogy történt az egész. S most már akármi lesz, a sár már rá van dobva a másik oldalra, ez a legalantasabb, legalpáribb eljárásmód! Kicsit úgy látom, mintha politikai bosszú lenne ez a Visszalépés című kiadvány miatt. Az is mindegy lesz, mit hoz ki a vizsgálat, teljesen nyilvánvaló hazugság az egész, már ott van az inszinuáció, a vád. S hiába bizonyítja akárki akárhol, hogy ez nem volt igaz, ebből már csak sárosan jöhetünk ki.

Mit gondol, ennek az erős szembenállásnak mi lehet a megoldása? Nyilván a város vezetésének sem kedvez az, hogy ekkora harcban áll egymással a helyi Fidesz és az MSZP.

Nem állunk harcban senkivel, próbáljuk tenni a dolgunkat. Amit leírtunk, mind csupa igazság, nem vádoltunk senkit. Egyáltalán, a hangnem is rendkívül konszolidált, nem olyan mint a kampányokban kiadott jobboldali szórólapoké szokott lenni, amelyek mocskolódnak, magánéletbe, becsületbe gázolnak. Ez egy szolid, igaz kiadvány. Ha valaki harcban áll, az épp talán a Fidesz.

Mit várnak el a Fidesztől az együttműködés érdekében?

Nem akarok semmilyen elvárást megfogalmazni, az ő dolguk, hogy a viszonyokat rendezzék. Az talán elvárható, hogy megfelelő hangnemben beszéljenek. Ha az embert legyilkosozzák egy koszorúzáson, az nem éppen a politikai jómodor megnyilvánulása.

A helyi MSZP-nek milyen a kapcsolata a polgármesterrel?

A közgyűlésben 9 fideszes mellett egy MIÉP-es, a polgármesterrel együtt három "lokálpatrióta" egy egy MDF-es kapott helyet. A szocialistáknak 9, az SZDSZ-nek pedig 3 képviselőjük van.
Tavaly októberben fél éves türelmi időt hagytunk neki, tehát hallgattunk és megvártuk, mi történik. Ezalatt a polgármester úr, a frakcióval - ha jól emlékszem - csak kétszer egyeztetett. Egyszer, amikor a bizottsági helyekről tárgyaltunk, másodszor, amikor látta, hogy az oktatási rendszer átalakítása nem megy át a Fidesz egyik csoportja miatt a közgyűlésen. Ekkor az oktatási bizottság elnökével eljött hozzánk, és szeretett volna bennünket rávenni, hogy szavazzuk meg az előterjesztést. Ezen kívül frakciószinten nincs nagyon kapcsolat. A frakcióvezető olykor egyeztetni próbál a polgármesterrel, de ez nem igazán sikerül. Bodnár úr kifogásolta, hogy nem tudják, milyen előterjesztések kerülnek be: mi ezt százszor inkább elmondhatjuk. Gyakorlatilag semmit sem tudunk arról, mit tervez, mit akar csinálni. Ezen nem nagyon csodálkozunk, hiszen úgy gondoljuk, az ellenzéki léttel együtt jár. Amúgy személyes jellegű szembenállás nincs a polgármester úrral. Azt persze lehet látni, hogy ha jobboldalról hangzik el valami éles, azt ő nem hallja meg, ha a mi oldalunkról hangzik el valami kritika, azt viszont azonnal kifogásolja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását