2024. július 20. - Illés
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

40 milliárddal csökken az oktatás támogatása

Több mint 40 milliárd forinttal csökken jövőre a közoktatásra fordítható állami pénz a 2008-as költségvetési törvény tervezete szerint - állította Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a parlament oktatási bizottságának tagja szerdán Debrecenben
2007. november 7. szerda 15:42 - Hírextra
Pósán László szerint széteshet a közoktatási rendszer több településen a 2008-ra tervezett állami forráskivonás miatt.

Az ellenzéki politikus szerint jövőre folytatódik az oktatás leépítése, ami egy kritikus szintet elérve újabb intézmények bezárásához vezethet.

Szerinte 40 milliárd forintot vonnak ki a közoktatásból, miután kevesebb lesz a normatíva, miközben az intézmények fenntartási költségei nőnek. Külön kiemelte a kollégiumokat, amelyek esetében csökken a központi forrás, ezáltal egyes településeken bezárhatnak az intézmények, ami rontja a kistelepüléseken lakó fiatalok esélyegyenlőségét.

Pósán László ugyanakkor elismerte, hogy a felsőoktatásra szánt összeg a tervezet szerint 190-ről 210 milliárd forintra emelkedne, de ezt nem kutatásra, oktatásra fordítanák, hanem a PPP-beruházások bérleti díjait fizetnék belőle.

Ezáltal a felsőoktatásban is a helyzet romlására lehet számítani - fogalmazott Pósán László.
Hiller István cáfolta az ellenzéki politikus szavait.

A Hortobágyon tartózkodó oktatási és kulturális miniszter az MTI érdeklődésére elmondta: a tárca jövő évi költségvetése nagyobb lesz, mint 2007-ben volt.

Az állami költségvetésből az európai uniós források felhasználásával oktatási célokra többet fordítanak, mint ebben az évben - tette hozzá.

Hiller István emellett emlékeztetett rá, hogy most első ízben három évre előre rögzített költségvetése van az oktatásnak, ami az ágazat kiegyensúlyozott működését biztosítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását