2024. március 29. - Auguszta

Orbán Viktor bírálja az oktatáspolitikát

A Fidesz elnöke szerint oktatásellenes kormányzati politika zajlik Magyarországon. Orbán Viktor erről az ellenzéki párt oktatási érdekegyeztető tanácsán beszélt kedden a fővárosban.
2007. november 6. kedd 18:50 - Hírextra
Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány kifejezetten ellenfelének tekinti az oktatási intézményeket, az óvodák és iskolák nem a jövő esélyét jelentik, hanem a pénzügyi megtakarítások lehetséges helyszínei.

Az ellenzéki párt vezetője szerint ha egy oktatási intézményrendszer azzal küzd, hogy ezrével bocsátják el a pedagógusokat és iskolákat kell bezárni, akkor teljesen mindegy, a még működő intézményekben hány interaktív tábla van. Orbán Viktor a jövőre nézve célként jelölte meg a kisiskolák megmentését és újraépítését.

Az az ideális helyzet, ha egyetlen olyan település sincs Magyarországon, ahol az általános iskola alsó tagozatát nem a saját lakóhelyükön végzik el a diákok - mondta Orbán Viktor.

Kiemelte: ha korábban körzetesítés nélkül meg lehetett oldani, hogy az alsó tagozatot minden gyerek a saját településén járhatta ki, akkor ez most is megvalósítható. Hozzátette: ezt az egyik legfontosabb politikai célnak tekinti, mert a magyar államnak nemcsak az iskolák fenntartása a dolga, hanem az is, hogy az oktatás révén való előrejutás feltételeit megteremtse.

"Ma az a helyzet, hogy azt a fajta társadalmi mobilitási csatornát, amit az iskola jelentett és a Kádár-rendszerben is működött, azt a mostani kormányzat lényegében megbénítja" - fogalmazott a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint a rendszerváltás nem volt felesleges, de abban is biztos, hogy soha senki nem akart a demokratikus erők közül egy olyan rendszerváltást, amely bár demokratikus intézményeket teremt, a társadalmi felemelkedés lehetőségét az oktatáson keresztül szűkíti.

A Fidesz elnöke szerint mivel a kormány által kitalált és megvalósított oktatáspolitika elrekeszti a társadalmi felemelkedés csatornáit, így a rendszerváltás legnagyobb kudarcaként is felfogható.
Orbán Viktor azt mondta, a romakérdés megoldása az oktatáspolitika, azon belül is a szakképzés-politika sikerétől függ. Megerősítette azt is, hogy a Fidesz eltökélt a tandíj megszüntetésében. Az exkormányfő fontosnak nevezte, hogy csak olyan döntéseket támogassanak a parlamentben, amely a következő kormány működésének erkölcsi alapjait nem aknázza alá.

A leghatározottabban vissza kell utasítani az olyan javaslatokat, mint a képviselői fizetések háromszorosára emelése. A hatalmat gyakorlók nem kérhetik az emberektől, hogy elviseljék a reálbérek csökkenését, miközben a saját fizetésüket többszörösére emelnék - fejtette ki a Fidesz elnöke.

Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy az elkövetkező négy évben 160 milliárd forintot vonnak ki a közoktatás rendszeréből. Hozzátette: a szakképzésre nagyjából ugyanaz a durva centralizáció vár, mint ami a falusi, kistelepülési intézményeknél zajlik évek óta.

A szakpolitikus szerint a jelenlegi Gyurcsány-kormány első évét mintegy tízezer elbocsátott pedagógus, félszáz bezárt iskola és óvoda jelzi. Kitért arra, hogy a most folyó tanévben eddig 25-30 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, az elkövetkező négy évben pedig összesen még 160 milliárdot terveznek kivonni.

Pokorni Zoltán beszélt arról, hogy az általános iskolai normatíva 20-25 százalékkal csökken, és a tandíjnak csupán a híre 30 százalékkal csökkentette a felsőoktatásba jelentkezők számát. Hozzátette: a szakképzésre nagyjából ugyanaz a durva centralizáció vár, mint ami a falusi, kistelepülési intézményeknél zajlik évek óta.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását