2024. április 20. - Tivadar

Hiller a Jutadombon emlékezett

Az 1956-os forradalom és szabadságharc katonai áldozataira, az azt követő megtorlás mártírjaira emlékeztek Budapesten, a soroksári Jutadombon vasárnap. A forradalom leverésének 51. évfordulóján tartott megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett Hiller I
2007. november 4. vasárnap 14:58 - Hírextra

Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese elmondta, hogy a Jutadomb azon kevesek közé tartozott, ahol a magyarok - az 51. légvédelmi tüzérezred katonái Mecséri János alezredes vezetésével, valamint soroksári nemzetőrök - sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.

A Vörös Hadsereg, amely a Forgószél-hadművelet keretében 60 ezer katonával és 2 ezer páncélossal támadt Magyarországra, itt 11 katonát veszített. A megtorlás során pontosan ugyanannyi magyar katonát ítéltek halálra az itt harcolók közül 1958. november 15-én, amennyit a szovjetek veszítettek a Jutadombon, végül azonban négyen kegyelmet kaptak - idézte fel a történteket.

A szovjet katonaság bevonulása után a stratégiailag fontos helyen található Jutadombot elhordták, hogy ne emlékeztesse az itt élőket a többszörös túlerővel támadók vereségére, és nehogy még egyszer az ellenállás fészkévé váljon - jegyezte meg.   

Kovács Sándor, a Történelmi Igazságtétel Bizottsága katonai szervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956. november 4-én a szovjet hadsereg segítségével a törvényes kormányt döntötték meg, helyére pedig a magyar társadalom támogatását nem élvező hatalmi csoport került. Ekkor kezdődtek meg újra az internálások, valamint a titkos perek is, amelynek során a jutadombiak vezetőinek egy részét kivégezték, másokat pedig börtönbüntetésre ítéltek - emlékeztetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását