2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Önálló felsőoktatási minisztériumot!

Önálló felsőoktatási és kutatási minisztérium létrehozását tartja szükségesnek a Debreceni Egyetem (DE) új rektora. Fésüs László akadémikus rektori székfoglalójában beszélt erről kedden Debrecenben.
2007. november 7. szerda 07:23 - Hírextra
Fésüs László, miután vázolta 40 éves kutatómunkáját, tudománypolitikai kérdésekről szólt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ma Magyarországon a nemzeti össztermék mindössze 1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, ami 1,3 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeg.

Összehasonlításként megemlítette, hogy Csehországban 2,8 milliárd dollárt fordítanak ilyen célra.
A rektor kritizálta a támogatási rendszert, amely szerinte erőteljesen Budapest-túlsúlyos.

Fésüs László szerint hiányzik a teljesítménymérés objektív rendszere, miközben rendkívül széttagolt az irányítás. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a tudományos terület az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz, az innováció a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz, a fejlesztés az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz tartozik, míg más forrásokat a Magyar Tudományos Akadémia kezel.

A DE rektora ezért tartja kulcsfontosságúnak, hogy létrejöjjön az egységes felsőoktatási és kutatási minisztérium.

Mindemellett Fésüs László elengedhetetlennek nevezte a Magyar Tudományos Akadémia átlátható, demokratikus reformját is. Véleménye szerint el kell választani egymástól az MTA általános tevékenységét, köztestületi működésének reformjait az intézményhálózat problematikájától. Ez utóbbit gyökeresen át kell alakítani - mondta a professzor.

Szóvá tette azt is, hogy miközben a politika egyre többször számon kéri a hazai egyetemeken, hogy miért nincsenek benne a kétszáz legjobb egyetem rangsorában, addig hiányzik a teljesítménymérés objektív rendszere.

Fésüs László kijelentette: az objektív rangsorolás megteremtésével létrejöhetnek az úgynevezett elit egyetemek, s e kiemelkedő intézményeket kiemelkedően kell finanszírozni is.

A rektor bejelentette: az idei évtől kezdődően minden évben közzéteszik a Debreceni Egyetem teljes közleménylistáját, s létrehozzák a DE Közlemény-díjat is. Megújítják a Debreceni Egyetemen emellett a PhD-képzést - tette hozzá a rektor.

Tehetség, kiválóság - ezek a jövő kulcskérdései - fogalmazott Fésüs László.

A rektori székfoglalóval megkezdődött a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódó debreceni tudományos napok rendezvénysorozata. Az elkövetkező hetekben számos szaktudományos és tudományos ismeretterjesztő programnak ad otthont az egyetem és a Debreceni Akadémiai Bizottság.

A debreceni tudományos napokat immár hetedik alkalommal rendezik meg a cívisvárosban.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását